Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: (Ver)wachten

COLUMN: (Ver)wachten

10/02/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: (Ver)wachten

Giwani Zeggen  

Tegen beter weten in ging ik er vrijdag voor zitten. De persconferentie van de president over de financieel-economische rampspoed die het land nu treft. Elke keer denk je dat er ergens in het hoofd van Bouterse een lampje is gaan branden, waardoor hij eindelijk gaat doen wat goed is voor Suriname. Het is bijna zoals op maandagmorgen de krant pakken met de lotto-uitslag en de op zaterdag gekochte loten in de hand. Je weet eigenlijk al dat je de jackpot niet hebt gewonnen. En toch is er dat ene beetje hoop, dat je miljonair bent geworden. Tegen beter weten in.

De hoop werd vrijdag direct aan het begin de grond ingeboord met de introductie van de sprekers. Hoezo een persconferentie over de financieel-economische situatie van het land, in afwezigheid van de verantwoordelijke minister? En met alle respect voor Tsang, maar die hoorde daar op dat moment niet thuis. Veel verder dan een wazige opmerking over het aanpakken van prijsopdrijving kwam hij dan ook niet. Je kan het de arme man overigens niet kwalijk nemen. Hij doet maar wat hem wordt opgedragen. 

De volgende teleurstelling was de inleiding van de president. Ik had verwacht dat hij het ontslag van Gillmore Hoefdraad zou aankondigen. Niet omdat hij al dan niet iets verkeerd heeft gedaan, maar gewoon omdat Suriname het vertrouwen in hem is kwijtgeraakt. En zoals iedereen weet: in de financiële wereld draait het vooral om vertrouwen. Ik verwachtte dat de president zou aankondigen dat hij de VES had gevraagd om met een kandidaat-minister te komen, om op de 'winkel' te letten tot en met augustus wanneer een nieuwe regering aantreedt.

Ik had verwacht dat Vijay Kirpalani ons zou vertellen dat de totale raad van commissarissen bij de Centrale Bank opstapt. Gewoon omdat ze hebben gefaald om toezicht te houden op de handel en wandel bij de Moederbank. Het relaas van Kirpalani gaf mij de indruk dat we hier te doen hebben met een raad van commissarissen die niet wil weten wat er daar gebeurde. En als ze het wel wisten, zoals bij de aankoop van twee peperdure auto's, keken ze geheel vrijwillig de andere kant op. Want hoezo grijp je niet direct in als raad van commissarissen? Je wist het toch al vorig jaar?

Ik had verwacht dat president Bouterse zou zeggen dat hij de VES, VSB, Ravakasur en andere maatschappelijke organisaties had gevraagd om nog deze week kandidaten voor te dragen voor de RvT. Tegelijkertijd verwachtte ik dat het staatshoofd bekend zou maken dat Sigmund Proeve absoluut niet de nieuwe governor wordt. Gewoon omdat er op dit moment rust en vertrouwen nodig is, en er rondom Proeve te veel ruis is. En dan maakt even niet uit of die ruis terecht is of onterecht. Financiële markten werken met vertrouwen, en dat heeft Proeve nu niet. Wie het wel zou moeten worden? Iemand die boven elke discussie verheven is en het vertrouwen geniet van de totale samenleving.

Dat is wat ik vrijdag had verwacht. En geen tralala-verhalen over economische aanvallen en meer van dat soort campagne-retoriek. Het gaat hier niet om de NDP of welke politieke partij dan ook. Het gaat om Suriname en de Surinamers. Het verwachten was tegen beter weten in. Hoefdraad is nog minister van Financiën, Vijay Kirpalani geeft nog steeds leiding aan de raad van commissarissen en Sigmund Proeve wordt hoogstwaarschijnlijk de opvolger van Robert van Trikt. Het resultaat is daar; een koers die de pan uitvliegt, winkeliers die prijzen aanpassen en het Surinaamse volk dat de rekening betaalt. Er valt niks meer te verwachten van deze regering. Rest mij te wachten op 25 mei en het Surinaamse volk!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina