Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe petitie tegen komst afvalplant te Ornamibo

Nieuwe petitie tegen komst afvalplant te Ornamibo

10/02/2020 08:12 - Naomi Hoever

De buurtbewoners hebben dit bord geplaatst als protest tegen de komst van een afvalplant aan de Sir Winston Churchillweg.

De buurtbewoners hebben dit bord geplaatst als protest tegen de komst van een afvalplant aan de Sir Winston Churchillweg. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Bewoners van Ornamibo en omgeving zullen er alles aan doen om te voorkomen dat ondernemer Kuldipsingh daar een petrochemische afvalverwerkingsinstallatie bouwt. Het zou de bedoeling zijn om daar afvalolie van boorplatforms op zee op te slaan en te verwerken. Er is vermoedelijk door omwonenden een waarschuwingsbord geplaatst.

Er hebben zich 293 bewoners gebundeld om zich tegen het plan te verzetten. Een actiecomité verzamelt huis aan huis handtekeningen onder een petitie die deze week zal worden overhandigd aan Audrey Hankers, districtscommissaris van Wanica Zuid-Oost. Ook in 2019 hebben omwonenden een petitie ingediend, maar hierop is op geen enkele manier gereageerd.

De mensen zeggen zich fel te zullen verzetten tegen het plan. De actie die nu wordt ondernomen is bedoeld om op basis van de Hinderwet te voorkomen dat de vergunning wordt toegewezen. Een bezorgde bewoner die lid is van het actiecomité, zegt dat de mensen zich ook verzetten tegen mogelijke verwerking van chemisch afval. "Wij vinden dat wij moeten doorzetten, vandaar dat we nog een petitie beginnen."

Er is ook een Facebook-pagina aangemaakt waarop mensen hun mening mogen geven en de petitie ondertekenen. Het lid van het actiecomité vindt dat met de komst van de nieuwe plant  de rechten van kinderen worden aangetast om in een gezonde leefomgeving te wonen. Deze bezorgde bewoner beklaagt zich over de vele andere industrieën die in de buurt zijn opgezet. Ze zegt dat de bedrijven verschrikkelijke overlast bezorgen.

Vorig jaar belegde het actiecomité een vergadering waarvoor ook een bedrijf dat milieustudies doet was uitgenodigd. Er zijn zaken gepresenteerd over de uitvoering van het project, maar voor het comité was toen niet duidelijk wie moet controleren en bovendien wordt getwijfeld aan de gepresenteerde info.

De buurtbewoners vermoeden dat er ook chemisch afval verwerkt zal worden. De buurt spreekt van giftig afval waarvan het restmateriaal in een betonnen bak bij Kuldipsingh opgeslagen zal worden. "De instituten die moeten controleren zijn er niet", zegt de woordvoerder. De eerste groep woont op zeshonderd tot zevenhonderd meter afstand van waar de plant moet komen.

Het bedrijf Ilaco heeft vorig jaar met belanghebbenden vergaderd op een bedrijfscomplex van Kuldipsingh, dat dicht bij het terrein is waar de afvalverwerkingsplant moet komen. Er werd een presentatie gehouden over het voorlopige milieu- en sociale-effectenrapport. Er waren daarvóór ook al bijeenkomsten gehouden met de buurtbewoners.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina