Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hofpresident dringt aan op tuchtcollege notariaat

Hofpresident dringt aan op instelling tuchtcollege notariaat

11/02/2020 00:00 - Merredith Bruce

Blijde gezichten en felicitaties bij de beëdiging van tien notarissen.

Blijde gezichten en felicitaties bij de beëdiging van tien notarissen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks verzoekt de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie (SNB) om zich te beijveren voor instelling van het Tuchtcollege voor het Notariaat “met de meeste spoed”. Op dit moment is het Hof belast met de afhandeling van klachten over notarissen. Vanwege het grote aantal klachten kan het Hof deze niet langer behandelen.

"De burgers zijn niet tevreden als de klachten nog blijven liggen", zei Rasoelbaks maandag bij de beëdiging van tien notarissen. Hij waarschuwde dat het Hof niet hetzelfde mag overkomen als toen het jaren duurde alvorens het tuchtcollege voor advocaten in 2017 werd ingesteld. Hij deed de oproep tot spoedige instelling van het tuchtcollege voor notarissen tot twee keer toe.

SNB-voorzitter Manav Kanhai onderstreept tegenover de krant de noodzaak van zo'n college, dat ook is opgenomen in de nieuwe notariswet. Het proces tot instelling is al ingezet maar hij durft niet te zeggen wanneer het tuchtcollege een feit zal zijn. "We hopen natuurlijk zo snel als mogelijk, maar er zijn dingen die je goed moet bekijken om het goed te laten functioneren."

Als andere dringende noodzaak noemde de waarnemend hofpresident de instelling van een toezichtsorgaan op notarissen, wat ook in de wet is opgenomen. Hij gelooft dat dit orgaan heilzaam zal werken omdat er standaarden ontwikkeld kunnen worden waarvan de naleving en controle gegarandeerd zullen zijn. Het tuchtcollege in combinatie met een toezichtsorgaan is volgens Rasoelbaks belangrijk als het gaat om 'renovatie' van het notarisambt.

Dat er in één keer tien notarissen zijn beëdigd, noemt Kanhai 'historisch' omdat dit niet eerder is gebeurd. Met deze groep is het aantal notarissen verruimd naar dertig. De wet biedt ruimte voor vijftig. Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zei naar aanleiding van de nieuwe aanwinst dat strikt de hand gehouden zal moeten worden als het gaat om het verlenen van dispensatie aan pensioengerechtigde notarissen. Hier mag volgens hem geen grondslag voor gevonden worden.

Hij noemt notarissen een belangrijke schakel in het tegengaan van witwasactiviteiten, door er bij het passeren van notariële akten op toe te zien dat dit zich niet voltrekt. Wanneer de notaris merkt dat er sprake kan zijn van witwassen, moet hij dit doorgeven aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Zowel Rasoelbaks als Baidjnath Panday heeft de groep maandag gewezen op haar zorgplicht bij de uitoefening van het notarisambt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina