Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Notaris Kanhai noemt tuchtstraf leermoment

Notaris Kanhai noemt tuchtstraf leermoment

11/02/2020 19:01 - Merredith Bruce

Notaris Manav Kanhai.

Notaris Manav Kanhai. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Manav Kanhai noemt de ‘waarschuwing’ die hem als tuchtstraf door het Hof van Justitie is opgelegd een leermoment. “Ik ben blij dat het eindelijk voorbij is, want dat er een tuchtzaak tegen je loopt is niet prettig, maar het belangrijkste is dat je eruit leert. Je wordt er sterk van.”

Dit zei hij op vragen van de Ware Tijd en Starnieuws maandag na de beëdiging van tien notarissen. Starnieuws publiceerde maandagochtend over de maatregel die aan hem is opgelegd. Het gaat om een klacht die in 2016 tegen hem was ingediend toen hij nog kandidaat-notaris was.

De klacht heeft te maken met de afwikkeling van een hypotheekakte die hij in aanwezigheid van slechts één getuige heeft laten passeren. De Notariswet schrijft nadrukkelijk de tegenwoordigheid van twee getuigen voor. Terwijl het nieuws al was gepubliceerd, moest Kanhai als voorzitter van de Surinaamse Notariële Beroepsvereniging (SNB) de notarissen na hun beëdiging toespreken.

Op een vraag van de krant hoe hij zich daarbij voelde, antwoordt hij: "U hebt het zelf gezien, ik was relaxed. Het leven gaat gewoon verder." De notaris noemt de tuchtstraf niet alleen voor zichzelf maar voor het totale notariaat een signaal om extra zorgvuldig te zijn. Opvallend is dat hij in zijn toespraak hierop niet is ingegaan.

Hij verwacht niet dat de tuchtmaatregel van invloed zal zijn op zijn huidige functie als voorzitter van de SNB omdat het niet om een schorsing of ontzetting gaat, maar om een waarschuwing. Inhoudelijk wilde hij niet ingaan op de zaak. Evenmin wilde hij zeggen of hij zich persoonlijk kan terugvinden in de tuchtmaatregel. Hij buigt het hoofd voor de uitspraak van het Hof.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday ging in zijn toespraak na de beëdiging van de notarissen wel even kort in op de zaak. De beschikking van het Hof dateert van 30 januari. Het proces van afwikkeling begon in 2018. Baidjnath Panday haalde aan dat het Openbaar Ministerie de tuchtmaatregel van 'berisping' had gevraagd.

"Het is goed om vast te stellen dat de waarschuwing van de toen fungerende kandidaat-notaris op gelijke voet is gesteld met de berisping zoals dat geldt voor een notaris in de kwalificatie van first offender", legde de pg uit, waarmee hij bedoelt dat betrokkene voor het eerst een verwijtbare fout heeft gemaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina