Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Scholen maandag vanaf tien uur ‘plat’

Scholen maandag vanaf tien uur ‘plat’

14/02/2020 14:21 - Merredith Bruce

Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname. De bonden ondersteunen de protesactie van maandag.

Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname. De bonden ondersteunen de protesactie van maandag.  

PARAMARIBO - De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben besloten om de protestactie van maandag te ondersteunen. Hiermee willen zij zich solidair tonen met ontevreden burgers die “gebukt gaan onder de slechte financieel-economische situatie”, zei voorzitter Reshma Mangre vrijdag op een speciale persconferentie.

De scholen sluiten op die dag om tien uur. Mangre zegt dat dit geldt voor basis-, voj- en vos-scholen en de Academische Lerarenopleiding ALO (voorheen IOL). Ze zegt dat leraren net als alle andere burgers van Suriname ook het democratisch recht hebben om te protesteren.

De organisaties voelen zich daarom niet genoodzaakt om hiervoor toestemming te vragen aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC). Alle leraren zijn opgeroepen om de actie te ondersteunen. Mangre durft niet te zeggen hoeveel scholen of leraren gevolg zullen geven aan deze oproep. Ze zegt dat het een persoonlijk besluit is om deel te nemen. 

Mangre geeft aan dat terwijl de prijzen stijgen, het besteedbaar inkomen en het salaris van leraren hetzelfde blijven. "We voelen het in onze zak. Dit is niet acceptabel." De voorzitter zegt dat verschillende leraren de BvL en de ALS hebben gevraagd of zij de actie wel of niet zullen ondersteunen.

Volgens Mangre is het geen kwestie van 'weg met de NDP' of 'weg met de regering'. "Wij zijn voorvechters van goed bestuur, wij zijn tegen wanbeleid.". De actie van maandag heeft als thema 'Weg met NDP'.

Intussen heeft OWC vrijdagmiddag een brief gestuurd naar "alle leerkrachten, schoolleiders en directeuren" maatregelen in het vooruitzicht gesteld. "Het ministerie geeft te kennen dat de scholen op maandag 17 februari 2020 normaal open zijn tot 13:00 uur. Indien blijkt dat scholen gesloten zijn, zullen disciplinaire maatregelen volgen", aldus OWC.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina