Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Benoeming Armand Zunder gaat niet door

Benoeming Armand Zunder gaat niet door

15/02/2020 13:14 - Van onze redactie

Benoeming Armand Zunder gaat niet door

 

PARAMARIBO - President Desi Bouterse ziet af van de benoeming van vakbondsleider Armand Zunder (PWO) als de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Formeel zou Zunder nog niet op de hoogte zijn gesteld van het besluit, dat vrijdagavond is genomen.

Van doorgaans goed geïnformeerde bronnen wordt vernomen dat integriteitsissues rondom Zunder, die zich in het verleden hebben voorgedaan, zijn komen bovendrijven. Die werden onder de aandacht van de president gebracht. Zo zou er een kwestie van financiële aard spelen uit de oprichtingsperiode van verzekeringsmaatschappij Self-Reliance. Zunder is mede-oprichter van dit staatsbedrijf dat eind 1980 zijn activiteiten begon.

Ook zou een zaak spelen die zich in Nederland heeft voorgedaan. Daarnaast ziet de vakbond bij de Centrale Bank van Suriname geen heil in de aanstelling van Zunder. Dat is vrijdag ook duidelijk gemaakt tijdens een vergadering van de bonden die zijn aangesloten bij C-47. Deze vakcentrale heeft de PWO-voorman afgeraden de functie te aanvaarden.

CLO-voorzitter Ronald Hooghart is juist voorstander van de benoeming. Hij meent dat iemand uit de vakbeweging op die post zou kunnen bewijzen dat de vakbeweging ook in die functie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het land. Verschillende personen die de afgelopen weken zijn benaderd, hebben bedankt voor de eer.

Tijdens een persconferentie vorige week zei president Bouterse dat, ofschoon de functie van governor een eerbare is, niemand die momenteel wil hebben vanwege de schandalen die zich recentelijk hebben voorgedaan bij de CBvS en die nog steeds actueel zijn. Intussen groeit de ondersteuning voor de protestdemonstratie tegen de regering die maandag wordt gehouden. De directe aanleiding voor de betoging zijn de schandalen bij de centrale bank.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina