Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Afhankelijk van Hoefdraad

COMMENTAAR: Afhankelijk van Hoefdraad

15/02/2020 12:00

COMMENTAAR: Afhankelijk van Hoefdraad

 

Suriname maakt een woelige periode door. Het lijkt alsof het zorgvuldig opgebouwd kaartenhuis in elkaar aan het donderen is en één van de meest genoemde namen in dit geheel is minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Hoefdraad werd in 2010 als IMF-topper door Bouterse binnengehaald. Hij zou als governor van de Centrale Bank van Suriname het instituut hervormen tot één van wereldklasse.

Er was direct controverse bij zijn binnenkomst, want met zijn salaris dat naar verluidt SRD 80.000 per maand was, bleek hij de duurste governor ooit. Ook als minister is hij controversieel. Hoefdraad is heel vaak in de clinch geraakt met verschillende regeringsfunctionarissen. Een voorbeeld daarvan was toen NDP-parlementariërs André Misiekaba en Amzad Abdoel bijna eisten dat hij zou opstappen. Hij is ook de minister die vaak weigert (duidelijk) verantwoording af te leggen over besluiten.

Zowel als governor van de Centrale Bank als minister van Financiën wist Hoefdraad tot nu toe op de een of andere manier altijd de dans te ontspringen. Toch is het niet eerlijk om op de man te spelen. Voor hem wordt een bepaalde omgeving gecreëerd waarin hij inderdaad kan doen en laten wat hij wil, zonder dat daarover te veel kritiek wordt gegeven. Zo kon het bijvoorbeeld dat hij bij de zo belangrijke persconferentie waarbij uitleg gegeven zou worden over het oneigenlijk gebruik van de kasreserve niet aanwezig was, maar weer eens op weg was de volgende lening in het buitenland te sluiten.

Het is precies dit talent van deze haarscherpe minister dat maakt dat hij als levenslijn van de regering maar heel moeilijk het veld zal ruimen. Door het bestedingspatroon van de regering-Bouterse l en ll is er een wederzijdse afhankelijkheidsband geschapen die niet snel te doorbreken is. Hoe belangrijk dat kunnen besteden van geld is, blijkt wel uit de inderhaast aangepaste Wet op de Staatsschuld. Als gekeken wordt naar de conclusie die de Vereniging van Economisten trekt in opdracht van de procureur-generaal, dan is duidelijk dat Hoefdraad de toenmalige Wet op de Staatsschuld heeft overtreden en alle 26 NDP-parlementariërs wisten dat. Vandaar hun haast de wet aan te passen en Hoefdraad meer ruimte te geven.

De vraag die we ons moeten stellen is welk signaal dat optreden afgeeft aan Hoefdraad. Als er wetten in opdracht kunnen worden aangepast en hij daardoor de dans ontspringt, is het logische gevolg dat hij zich onaantastbaar voelt. Nu is de roep om zijn vertrek en om onderzoek naar zijn handel en wandel groter. Aan de andere kant staat de NDP-regering van wie de honger naar geld in aanloop naar de verkiezingen niet gestild is en eigenlijk steeds groter wordt. Er breken interessante dagen aan waarbij we gaan zien waartoe die afhankelijkheidsrelatie allemaal zal leiden. Feit is dat tussen twee vuren functioneren deze regering geen goed zal doen en de afrekening over enkele maanden pijnlijk dichtbij komt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina