Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Milieu en economie niet tegengesteld

'Milieu en economische ontwikkeling niet tegengesteld aan elkaar'

15/02/2020 18:36 - Wilfred Leeuwin

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons bij de openbare presentatie en discussie van stichting Projekta in hotel Marriot, over de noodzaak van een Milieuraamwet in Suriname.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons bij de openbare presentatie en discussie van stichting Projekta in hotel Marriot, over de noodzaak van een Milieuraamwet in Suriname. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Zonder een natuurlijk milieu kan er geen economische ontwikkeling zijn. Dat is de vaste overtuiging van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Zij ziet ook geen tegenstelling kan zijn tussen productieve ontwikkeling en milieubescherming. "Het komt door vasthouden aan en geloven in de tegenstelling van bijvoorbeeld de westerse wereld dat het tot nu toe niet is gelukt een oplossing te vinden voor het milieu- en klimaatvraagstuk."

Geerlings-Simons was donderdagavond gastspreker bij de openbare presentatie en discussie van stichting Projekta in hotel Marriot, over de noodzaak van een Milieuraamwet in Suriname. Er ligt al jaren een ontwerp bij De Nationale Assemblee. Het initiatief daarvan is uitgegaan van Geerlings-Simons zelf en haar collega's Melvin Bouva en Amzad Abdoel (beiden NDP), Carl Breeveld (DOE) en Asiskumar Gajadien (VHP).

De mensheid heeft volgens de inleider onvoldoende in de gaten dat het natuurlijke milieu de basis is van de economie. Door dit ontkennen ontstaat er een wereldeconomie die losstaat van het natuurlijke milieu, zegt de politica. "Suriname kan geen Suriname zijn zonder zijn bauxiet, goud, olie, ecosystemen en het bos."

"Ik praat in mijn werk en bij het formuleren van ontwikkelingsvraagstukken dan ook over economie en milieu als twee zaken die precies hetzelfde zijn. Het milieu en de economische ontwikkeling zijn dus niet tegengesteld aan elkaar, maar onderdeel van een plaatje waarbij duurzaam moet worden omgegaan met wat men heeft waardoor het duurzaam kan worden gebruikt om de economie te ondersteunen", aldus de DNA-voorzitter.

Volgens Geerlings-Simons gaat de waarde van het milieu verder dan economische ontwikkeling en dat zorgt ervoor dat er leven op aarde is. Zij denkt dat de mens moeten overschakelen op een economisch systeem, omdat de wereld niet te redden is met het huidige systeem.

De wereld zit vol economische belangen waar mensen schijnbaar niet tegenop kunnen, zegt Simons. Het maken van een milieuwet is voor haar de eerste stap in het proces van regelgeving en bewustwording. Zij noemt het de hoogste tijd voor Suriname dat de Milieuraamwet wordt aangenomen.

"Suriname heeft heel wat milieu te beschermen, maar ook internationaal gezien, bijvoorbeeld bij het maken van contracten met investeerders en multinationals, is het gemis aan milieuwetgeving meteen voelbaar. Terwijl in het buitenland de vernietiging van het milieu ervoor zorgt dat het leven van de mens wordt beperkt en ingekort, kan in Suriname ervoor gezorgd worden dat nog lang genoten kan worden van wat de natuur te bieden heeft."

Zowel Geerlings-Simons als mede-gastspreker David Singh, de nieuwe vertegenwoordiger in Suriname van het Wereld Natuurfonds, stelt dat het niet zo ver mag komen als in Guyana, waar pas regelgeving is gekomen na een enorme milieuramp met de Omai-goudmijn. Het publiek heeft veel zorgpunten aangevoerd over de inhoud van de wet en de werking daarvan in de praktijk. Zo wordt gevreesd dat weer een wet zal worden gemaakt, die vrijwel geen waarde zal hebben.

Dit wordt ingegeven mede door politieke belangen van personen bij de overheid, in de regering en het parlement die direct belang hebben bij bijvoorbeeld het gebruik van kwik en het inzetten van skalians bij de goudwinning. Dit is enorm schadelijk voor het milieu. Mensen die actief zijn in de milieubescherming, onder wie milieuactivist Erlan Sleur, hebben in niet mis te verstane bewoordingen een beeld geschetst van onverantwoord omgaan met het milieu en het uitblijven van maatregelen.

Ze noemden onder andere vernietiging van het binnenland, vervuiling van rivieren met chemische middelen, niets doen met rapporten over grote hoeveelheden kwik in het lichaam van mensen, vooral in het binnenland en de vernietiging van beschermde gebieden. Volgens Sleur is een soortgelijke milieuramp als Guyana zich nu al aan het voltrekken in Suriname, zonder dat politieke machthebbers er iets aan doen. Hij heeft dan ook weinig geloof in de praktische werking van de Milieuraamwet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina