Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Procureur-generaal wijst op integriteitsregels

Procureur-generaal wijst op integriteitsregels in Bankwet

15/02/2020 00:00 - Ivan Cairo

Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday.

Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft geen negatief advies aan president Desi Bouterse uitgebracht na zijn antecedentenonderzoek naar oud-bankier Sigmund Proeve. Hij heeft het staatshoofd wel gewezen op de strenge integriteitseisen in de Bankwet over de benoeming van een governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Het resultaat van het antecedentenonderzoek is donderdag door het Openbaar Ministerie naar het kabinet van de president. "De pg heeft een wijs besluit genomen. Hij heeft zich niet gemengd in de discussie over de wet", stelt kabinetsdirecteur Eugène van der San op vragen van de Ware Tijd. "De pg heeft wel gewezen op de integriteitseisen in de Bankwet."

Van der San voegt eraan toe dat het bevoegd gezag in dergelijke gevallen ernstig rekening houdt met waarop wordt gewezen. Echter, het besluit om tot benoeming over te gaan of niet ligt nog steeds bij het bevoegd gezag. "De pg is namelijk niet in de positie om een voordracht af te wijzen. Hij mag geen wetten interpreteren", aldus Van der San.

Inmiddels is de pg gevraagd een antecedentenonderzoek te doen naar vakbondsleider Armand Zunder. De PWO-voorzitter is door Bouterse gevraagd de functie te bekleden nadat Proeve, zijn eerdere keus, zich vanwege felle kritiek uit de samenleving had teruggetrokken. Naar eigen zeggen had Zunder daarna draagvlak gezocht en gevonden bij andere vakcentrales.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina