Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • C-47 adviseert Zunder om geen governor te worden

‘Vakbeweging wordt medeverantwoordelijk voor slecht beleid’

15/02/2020 08:10 - Gilliamo Orban

C-47-voorzitter Robby Berenstein zegt dat zijn organisatie de voordracht van Zunder als governor niet zal ondersteunen.

C-47-voorzitter Robby Berenstein zegt dat zijn organisatie de voordracht van Zunder als governor niet zal ondersteunen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Vakcentrale C-47 raadt Armand Zunder af om governor van de Centrale Bank te worden. President Desi Bouterse heeft de vakbondsleider gevraagd of hij die functie wil bekleden. Mocht Zunder governor worden, dan is dat niet goed voor de vakbeweging in totaliteit, zei C-47-voorzitter Robby Berenstein vrijdag tijdens een Assemblee van de Arbeid.

"De vakbeweging wordt verder gesplitst", zegt hij tegen de Ware Tijd. Als voorzitter van de Vakcentrale Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) levert Zunder een belangrijke bijdrage aan de vakbeweging, vindt Berenstein. Die bijdrage zou wegvallen wanneer Zunder governor wordt.

De regering moet de vakbeweging er niet met de haren bij slepen wanneer de situatie in het land verslechtert. Berenstein: "De koers stijgt en er dreigt een enorme verhoging van de brandstofprijs en mocht iemand als Zunder daar zitten en je ondersteunt, dan zal de vakbeweging medeverantwoordelijk gehouden worden voor het slechte beleid.

C-47 wil graag dat Karel Eckhorst de nieuwe governor wordt, beaamt. Filecia Patterson, secretaris van de personeelsbond van de CBvS. Eckhorst heeft eerder bij de Centrale Bank gewerkt en zit nu bij de Wereldbank. Volgens aanwezigen op de C-47-vergadering heeft hij echter bedankt voor het aanbod.

Patterson wees erop dat het personeel dinsdag tijdens een actie erg gehamerd heeft op zaken zoals integriteit en betrouwbaarheid. "Eigenlijk op alles dat goed zou zijn voor het leiden van een centrale bank en we zoeken naar een persoon zoals André Telting, maar hij is er niet meer. Ik geloof dat er nieuwe Teltings zijn, mits het politieke klimaat gunstig is."

Volgens Patterson krijgt zij geen positieve berichten over Zunder van de medewerkers. "We zijn niet tegen eenbradain de vakbeweging, maar als diebradavoor zichzelf weet dat hij ergens ook een scheve schaats heeft gereden, moet hij zich terugtrekken. De berichten die ik heb gehad hebben betrekking op zijn integriteit, maar ik wil hierop niet verder ingaan."

Berenstein zegt dat Zunder hem woensdag heeft gevraagd om ondersteuning voor de functie van governor. Op persoonlijke titel heeft hij hem gezegd dat hij daarmee geen problemen heeft wanneer de Centrale Bank onafhankelijk kan opereren, de invloed van de regering wordt beperkt en Financiën-minister Gillmore Hoefdraad aftreedt.

Na het gesprek heeft C-47 intern en extern overlegd. De bond bij CBvS heeft gesproken met de Surinaamse Bankiersvereniging en Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. "We zijn tot de conclusie gekomen dat er veel meer nodig is dan alleen maar deskundigheid en als C-47 hebben we besloten dat we de voordracht van Zunder niet ondersteunen", zei Berenstein.

Dit standpunt is donderdagmiddag aan Zunder meegedeeld. Berenstein en twee collega's hebben toen ook met hem gesproken over de huidige sociaal-economische situatie en de positie van de vakbeweging ten opzichte hiervan.

"We hebben hem gevraagd om zijn besluit te heroverwegen, want de aanstelling als governor zal hem en de vakbeweging geen goed doen." De PWO-voorzitter heeft volgens Berenstein gezegd dat hij het standpunt van C-47 meeneemt in zijn besluitvorming. Zunder was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina