Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Veel ondersteuning voor protestactie

Veel ondersteuning voor protestactie Onafhankelijkheidsplein

15/02/2020 03:37 - Gilliamo Orban

Tijdens de vrijdag gehouden Assemblee van de Arbeid is er aangegeven dat de actie van maandag wordt ondersteund.

Tijdens de vrijdag gehouden Assemblee van de Arbeid is er aangegeven dat de actie van maandag wordt ondersteund. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet kan maandag een goede opkomst verwachten bij zijn geplande protestactie op het Onafhankelijkheidsplein. Zo hebben onder andere de vakbeweging en politieke partijen het bedrijfsleven hun ondersteuning toegezegd.

"We hebben een heleboel om ontevreden over te zijn en moeten oplossingen hiervoor afdwingen. Dit duurt te lang. Un yere dati wan protestmanifestatie e hori munde en wij gaan er massaal naar toe om samen te strijden." Dat zei Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vrijdag tijdens een Assemblee van de Arbeid bij het hoofdkwartier van de vakorganisatie. Hij kreeg bijval van de verschillende vertegenwoordigers van de lidbonden.

C-47 heeft brieven gestuurd naar de directies van bedrijven waar de vakcentrale bonden heeft, om hun medewerking aan medewerkers te verlenen om te gaan protesteren. "We gaan de actie ondersteunen en het moet een signaal zijn dat we de verslechterde situatie niet meer tolereren", zei Berenstein. Er is ook hierover geschreven naar de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en die heeft zijn medewerking toegezegd.

De VSB zal een beroep doen op de bedrijven om het verzoek van de respectieve werknemersgroepen in te willigen. De belangenvereniging maakt zich net als vele organisaties en individuele burgers ernstige zorgen over de toestand waarin de Centrale Bank van Suriname en het bancaire systeem zijn komen te verkeren, schrijft de belangenorganisatie in een circulaire. 

Ook de financiëel-economische situatie in het land baart de VSB zorgen. Op diverse andere brandende kwesties, die de organisatie schriftelijk onder de aandacht van de regering heeft gebracht, is volgens de VSB geen reactie ontvangen. De ondernemersorganisatie adviseert haar leden om de aangekondigde actie te ondersteunen en daarmee een duidelijk signaal van ontevredenheid aan de regering te geven.

"Wij laten de leden vrij om naar eigen inzicht en afgestemd op hun productieprocessen het VSB advies op te volgen en de medewerking te verlenen om uw personeel massaal te laten participeren. Als suggestie geven wij verder mee uw personeelsleden uiterlijk 12.00 uur weer terug te laten keren naar de werkplek', staat in de circulaire.

De VHP zegt in een schrijven dat de partij op de uitnodiging ingaat om de protestactie te ondersteunen. De oranje partij geeft aan dat de VHP een democratische partij is, die te allen tijde maatschappelijk initiatief ondersteunt om actie te ondernemen tegen zaken die het leven moeilijker en onveiliger maken.

"Want zo kan het niet doorgaan! Het volk van Suriname heeft kenbaar gemaakt in al deze ontmoetingen individueel en collectief dat herstel en verbetering noodzakelijk is", aldus de VHP. De partij zal met een afvaardiging onder leiding van Cedric van Samson aanwezig zijn." Er is ook ondersteuning toegezegd door de NPS, DA'91, BvL, ALS, VES, Diakonessenhuis en HEM Suriname NV.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina