Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Internationale reserves CBvS bijna op

Internationale reserves CBvS bijna op

16/02/2020 16:01 - Van onze redactie

De Centrale Bank van Suriname.

De Centrale Bank van Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zit wat betreft zijn internationale reserves momenteel in een penibele situatie. De deviezenreserve is tot een zodanig laag niveau gedaald dat deze nog niet eens één maand aan importen dekt. Dat kwam zondagmiddag naar voren tijdens het actualiteitenprogramma 'Welingelichte kringen' op Radio ABC.

"De situatie is kritiek", zeiden Rafiek Sheoradjpanday en Eblein Frangie van de Surinaamse Bankiersvereniging. Een importdekking van drie maanden wordt internationaal als het absoluut minimum beschouwd. Veel landen hanteren evenwel een hogere standaard van minimaal zes tot acht maanden.

Onder toenmalig CBvS-governor Gillmore Hoefdraad overschreed de monetaire reserve van de centrale bank de magische grens van één miljard US dollar en bedroeg per eind december dat jaar 1,6 miljard. Dat is nu gereduceerd tot bijna nul. Frangie en Sheoradjpanday gaven aan dat er dringend maatregelen getroffen moeten worden op het stuk van de staatshuishouding.

Het structurele begrotingstekort bij de overheid heeft voor een zeer onevenwichtige financieel-economische situatie in het land gezorgd. Indien er sprake was van een prudent uitgavenbeleid zou het nooit zo ver zijn gekomen dat de kasreservemiddelen van de handelsbanken onrechtmatig zijn besteed door de CBvS.

Tijdens een persconferentie onlangs zei regeringscommissaris bij de CBvS, Vijay Kirpalani, dat de overheid een maandelijks begrotingstekort van SRD 390 miljoen dollar heeft. Dit zorgt voor scheve toestanden in de financiële huishouding. Er zullen in de nabije toekomst "pijnlijke maatregelen" getroffen moeten worden om orde op zaken te stellen, zegt Sheoradjpanday.

Frangie voegt eraan toe dat de problemen niet door één persoon of partij opgelost zullen kunnen worden. Een gemeenschappelijke aanpak is vereist. Hij pleit er daarom voor dat zo snel mogelijk een integere en kundige persoon wordt aangesteld als governpr van de centrale bank. De schade die voormalig governor Robert van Trikt met zijn beleid van manipulatie heeft aangericht is onbeschrijfelijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina