Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering moet ingrijpen om zorg te redden

Regering moet ingrijpen om zorgsysteem te redden

17/02/2020 00:00 - Aidy Pinas

De Vereniging van Medici in Suriname heeft het vertrouwen in het Staatsziekenfonds opgezegd.

De Vereniging van Medici in Suriname heeft het vertrouwen in het Staatsziekenfonds opgezegd. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De overheid zal nu moeten ingrijpen om het zorgsysteem te redden. De situatie wordt met de dag zorgwekkender en voorkomen moet worden dat het erger wordt. De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft zaterdag tijdens een persconferentie zorgpunten belicht.

De artsen hebben vorig jaar enkele pogingen gedaan om verbetering van de situatie te bewerkstelligen. Daarna zijn zij enkele maanden stil geweest, maar de situatie noopt hen nu wel om hun stem opnieuw te laten horen, volgens VMS-voorzitter Pieter Voigt om de gemeenschap wakker te schudden.

Een groot zorgpunt voor de VMS is het gedrag van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF). Voigt: "Al jaren zijn er geen financiële verslagen van een externe en onafhankelijke accountant uitgebracht, en ook de Centrale Landsaccountantsdienst is daar niet gezien, terwijl het om grote investeringen gaat. SZF is niet alleen verzekeraar, maar ook bank en verstrekker van hypotheken geworden."

Hij benadrukt dat het SZF geen verzekeringsmaatschappij is en daarom niet onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname valt. De VMS-voorzitter zegt dat er geen enkele toezicht is op het Staatsziekenfonds. De vereniging heeft geen vertrouwen meer in het SZF en wil er ook niet meer mee praten.

Ildemar Fakkel, ondervoorzitter van de sectie specialisten, onderstreepte dat de VMS al jaren bezig is met het SZF om tot een betere relatie te komen die verder reikt dan alleen maar diensten leveren en betalingen doen. De basis voor een betere relatie ligt in vertrouwen en eenvoud van afspraken.

Volgens hem was een geplande actie van februari 2018 uitgesteld, omdat er enige hoop bleek te zijn. Uiteindelijk zijn de toen gemaakte afspraken niet nagekomen. Het SZF voert volgens hem een ontmoedigingsbeleid. De VMS heeft daarom geen keus dan het vertrouwen in het fonds op te zeggen. Er moet een duidelijk plan komen om SZF weer in het gareel te brengen.

Het SZF handelt volgens Voigt tegen zijn eigen statuten. Een zorgverzekeraar mag geen zorg leveren en tegelijkertijd de betaling van patiëntenzorg doen. Dit is volgens de VMS belangenverstrengeling, maar de regering laat het toe.

De handelingen van het SZF brengen het zorgsysteem aan het wankelen en de Vereniging van Medici in Suriname roept de overheid op om deze zaken niet langer oogluikend toe te laten, maar om onmiddellijk in actie te komen. Het nationale belang moet voorop gesteld worden.

De VMS betreurt dat zelfs de parlementaire commissie van Volksgezondheid en het ministerie van Volksgezondheid niets doen. Ze roept de beleidsmakers op om de miljoenen verslindende initiatieven van het SZF en diens dochteronderneming Medhulp, tegen het licht te houden.

De artsenorganisatie is bereid een bijdrage te leveren aan de aanpak van de huidige situatie, maar er worden wel enkele voorwaarden gesteld. Een hiervan is dat SZF wordt doorgelicht en dat er volledige schuldsanering plaatsvindt van alle zorginstanties. Ook moet er een leiding worden aangesteld die capabel is om sturing te geven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina