Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Elektrificatie binnenland kwestie van tijd’

Akiemboto: ‘Het is een kwestie van tijd’

18/02/2020 04:22 - Jason Pinas

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen verzekert dat het totale binnenland wordt voorzien van zonne-energie.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen verzekert dat het totale binnenland wordt voorzien van zonne-energie. Foto: Jason Pinas  

PARAMARIBO - De elektrificatie van het totale binnenland zal niet lang meer op zich laten wachten. Dit zal in fasen gebeuren, maar de eerste stappen zijn al gezet, verzekert minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen de Ware Tijd. Hij stelt dat er verschillende studies zijn gedaan om dit te realiseren. Ook zijn er overeenkomsten getekend met buitenlandse partners zoals de Chinese Power China, de Europese Unie (EU) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Akiemboto: "De planning is nu om het gehele binnenland te voorzien van zonne-energie. Er zijn ook andere concepten zoals mini-turbines in de rivieren plaatsen en er wordt een studie gemaakt van windmolenenergie. We bekijken verschillende opties. Het is een kwestie van tijd." Hij wijst erop dat de regering alternatieve methoden uitprobeert omdat de huidige vorm van energieopwekking in Suriname duur is en niet duurzaam en niet milieuvriendelijk. 

Volgens de minister zijn de twee proefprojecten die momenteel door Power China worden uitgevoerd in de dorpen Pikin Slee en Guyaba te Boven-Suriname, het bewijs dat de regering heel serieus is over elektrificatie in het binnenland. Daarnaast is de EBS bezig met een project voor de eerste elf dorpen na Atjoni, dat wordt gefinancierd uit een schenking van de EU en IDB.

"Dat loopt iets langzamer vanwege het proces om in aanmerking te komen voor een schenking bij de IDB, maar het zal uitgevoerd worden." Hij noemt ook een project om het Godo-Olo-gebied in Marowijne te voorzien van zonne-energie. Dit wordt voor 2,1 miljoen US dollar ook gefinancierd uit een schenking van de IDB. "Voor de rest kijken we naar andere partners met wie we kunnen samenwerken", aldus de minister.

Bij de uitvoering van de projecten in Guyaba en Pikin Slee waren er veel logistieke uitdagingen waardoor de systemen nu pas worden afgebouwd, vertelt de bewindsman. Met name transport van goederen naar het gebied was vanwege de lage waterstand een probleem dat zich mogelijk ook in andere gebieden kan voordoen. Intussen is het technische gedeelte bijna klaar. Als alles goed is wordt er vóór eind deze maand een test uitgevoerd.

Deze twee projecten kosten ruim 2.3 miljoen US dollar. Dat is iets duurder dan normaal omdat dit een all-inpakket is. Dat betekent dat los van de aanleg van het distributienetwerk er ook gewerkt zal worden aan huisaansluitingen en de plaatsing van meters bij de woningen. Hij benadrukt dat dit geen schenking is maar een leenovereenkomst die de regering is aangegaan met het Chinese bedrijf.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina