Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • CBvS verliest monopolie over goudvoorraad

CBvS verliest alleenzeggenschap over goudvoorraad

18/02/2020 00:00 - Ivan Cairo

CBvS verliest alleenzeggenschap over goudvoorraad

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is door het kasreserveschandaal de alleenzeggenschap over haar goudvoorraad kwijtgeraakt. Het goud is nu deel van de kasreserve die wordt veiliggesteld middels een overeenkomst met de commerciële banken. Zo verneemt de Ware Tijd van verschillende bronnen in het bankwezen.

Dit wordt ook bevestigd door Steven Coutinho, directeur van De Surinaamse Bank (DSB). Vorige maand kwam aan het licht dat de CBvS honderd miljoen US dollar onrechtmatig heeft gebruikt van de vreemdevalutakasreserve die de commerciële banken onder haar beheer hadden gesteld. Dit tot grote ontsteltenis van de handelsbanken en samenleving.

De krant verneemt dat het goud dat momenteel op de weekbalans van de moederbank staat vermeld niet meer haar exclusief eigendom is. De lokale banken zouden nu de rechtmatige eigenaars zijn omdat de CBvS een deel van hun kasreserve heeft gebruikt.

"Het goud vormt nu deel van de kasreserves. Het is een deel van de overgebleven 330 miljoen US dollar en vormt deel van de ring-fencing", zegt Coutinho. "Het is nu de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de banken en de CBvS. De moederbank mag er wel aan komen, maar in partnerschap en in overleg met de banken." De goudreserve vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 85 miljoen US dollar.

Door een ingewijde wordt aangegeven dat de CBvS het goud niet zonder meer mag verkopen om de schuld bij de handelsbanken aan te zuiveren, zoals president Desi Bouterse onlangs tijdens een persconferentie suggereerde. Toen bleek ook dat behalve de kasreservemiddelen eveneens 97 miljoen US dollar uit de termijndeposito's van de handelsbanken op onrechtmatige wijze is gebruikt door de CBvS.

Intussen zijn de concept-overeenkomsten af, die de kasreservemiddelen veilig moeten stellen. De bankrekeningen waarop het geld gestort wordt zouden inmiddels ook al zijn geopend en het streven is dat de contracten een dezer dagen getekend worden. In de overeenkomsten is vastgelegd hoe het onrechtmatig gebruikte geld terugbetaald zal worden aan de commerciële banken.

Schandalen die de afgelopen dagen aan het licht zijn gekomen, hebben intussen geleid tot het oneervol ontslag en de inverzekeringstelling van voormalig governor Robert van Trikt. Ook een zakenpartner van hem is opgesloten. Van Trikt is aangeklaagd voor onder meer witwassen en andere financiële malversaties.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina