Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Veel kinderen in Suriname ervaren thuis geweld

‘Het is heel erg triest’

18/02/2020 17:24 - Merredith Bruce

‘Het is heel erg triest’

Foto: Facebook  

PARAMARIBO - Tachtig procent van kinderen van twee tot veertien jaar heeft tenminste één vorm van gewelddadige psychologische of fysieke straf door gezinsleden thuis ervaren. Dit blijkt uit de vierde Multiple Indicator Cluster Survey die tussen 27 maart en 26 augustus 2018 landelijk is uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Het onderzoek brengt de situatie en het welzijn in kaart van vrouwen, mannen en kinderen. Ongeveer 71 procent van de kinderen ervaart disciplinering door lichamelijk straffen, terwijl zo'n 84 procent psychologische agressie ervaart.

Een ander resultaat uit dit onderzoek is dat gewelddadig straffen voorkomt bij maar liefst 92 procent van de huishoudens met het laagste welvaartsniveau en bij 81 procent van de huishoudens met het hoogste. Er zijn 3.976 kinderen tussen vijf en zeventien jaar onderzocht. Bij kinderen onder vijf jaar waren dat 4.234.

"Het is heel erg triest. We moeten begrijpen dat geweld tegen kinderen niet kan worden goed gesproken." Dit zegt Gloria Lie Kwie Sjoe, directeur van de interkerkelijke stichting Weid Mijn Lammeren die zich bezighoudt met kinderen en jeugdigen, over de onderzoeksresultaten.

Ze stelt dat de verruwde criminaliteit en het aantal recidivisten - personen die na een veroordeling in herhaling treden - ook te maken kan hebben met het geweld dat zo iemand als kind heeft meegemaakt. Lie Kwie Sjoe noemt het belangrijk dat ouders liefde en aandacht tonen aan hun kroost en veel communiceren mits zij willen dat het kind goed gedrag vertoont.

Ze merkt dat er bij jongens, in vergelijking tot meisjes, veel minder genegenheid wordt getoond. Uit het onderzoek is gebleken dat gewelddadig disciplineren bij jongens 89 procent is en bij meisjes 86 procent.

Het rapport definieert gewelddadig afstraffen als elke gewelddadige straf zoals slaan, klappen of door elkaar schudden van een kind en/of psychologische agressie: schreeuwen, gillen of krijsen tegen een kind alsook een kind beledigen, namen noemen als 'dom' of 'lui'.

Voor elk type van gewelddadig straffen werd het hoogste voorkomen gevonden bij kinderen van drie en vier jaar. Bij slechts zeven procent van kinderen jonger dan vijftien jaar is geen gewelddadige vorm van straffen toegepast, zegt het onderzoeksrapport.

Lie Kwie Sjoe verwijst naar een bekende uitspraak dat slaan van het kind vroeger wel heeft gewerkt en naar personen die zeggen dat zij er juist beter van zijn geworden. "Nu is het een heel andere tijd. Methoden van toen werken nu niet meer en sterker nog, het werkt averechts."

Ze denkt dat ouders in sommige gevallen hun kinderen uit frustratie slaan, doordat ze moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. Om die reden pleit Lie Kwie Sjoe voor ondersteuningsprogramma's voor gezinnen.

Daarnaast vindt ze voorlichting erg belangrijk om ouders te leren over dit onderwerp omdat niet iedereen weet wat wel of niet is toegestaan. Dat blijkt ook uit het rapport: slechts 24 procent van de volwassen respondenten denkt dat lichamelijk straffen noodzakelijk is voor om kinderen discipline bij te brengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina