Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Journalist Friperson met ontslag om interview

Journalist Friperson met ontslag om interview Bakana Tori

18/02/2020 20:00 - Ivan Cairo

Journalist Friperson met ontslag om interview Bakana Tori

Foto: pixabay.com  

PARAMARIBO - Verslaggever Orfeo Friperson is maandag op staande voet ontslagen door de directie van Radio 10. Directe aanleiding is de uitzending van een door hem afgenomen interview dat maandagmiddag door presentator Clifton 'Limbo' Limburg is afgedraaid in het programma Bakana Tori.

Friperson had de kunstenaar Harry Pinas geïnterviewd die vóór dag en dauw op het Onafhankelijkheidsplein een regeringsgezinde eenmansdemonstratie hield, voordat later op de dag een anti-regerings betoging op het plein zou worden gehouden. In de ontslagbrief voert directeur Werner Duttenhofer jr. aan dat Friperson tijdens de protestdemonstratie verslag heeft gedaan voor een ander medium, te weten SRS, wat "ten strengste verboden" is. Wegens "dringende reden" kreeg hij daarom "op staande voet" ontslag.

Tegenover de Ware Tijd ontkent Friperson met klem verslag voor de SRS te hebben gedaan of het materiaal van zijn interview aan dat radiostation te hebben afgestaan. "Wie een hond wil slaan, vindt licht een stok", zegt hij. "Ik heb geen enkel materiaal afgestaan aan niemand." Hoe Limbo aan het materiaal is gekomen weet de verslaggever niet. Volgens Friperson is het algemeen bekend dat de presentator uitzendingen van andere zenders op de band vastlegt.

Het interview was in de nieuwsuitzending van twaalf uur 's middags uitgezonden, aldus Friperson. Hij was zelfs verrast dat zijn interview werd uitgezonden in Bakana Tori. Nog verrassender vindt de journalist dat de directie van Radio 10 geen enkele procedure van wederhoor, waarschuwing of berisping heeft aangewend, maar onmiddellijk naar de zwaarste sanctie - ontslag - heeft gegrepen. "Dat lijkt een doorgestoken kaart." Friperson zegt op deze zaak niet verder te willen ingaan, maar dat hij dit niet zo zal laten. "Ik ben niet klaar met deze zaak en we zullen zien waar het eindigt."

Limbo zei maandag in zijn uitzending dat Friperson hem vroeg 's morgens had gebeld, over het eenmansprotest informeerde en hem het materiaal zou hebben aangeboden. Duttenhofer jr. geeft aan het in deze een "een interne aangelegenheid" betreft en de directie van het station treedt ook "niet in het openbaar over (ex-)medewerkers." Limburg zegt tegen de Ware Tijd dat Friperson hem geen materiaal heeft gegeven.

De verslaggever belde hem in zijn hoedanigheid van directeur van NII om voor later op de dag een interview te arrangeren met een regeringstopper voor een reactie op de protestdemonstratie. "Hij wilde een primeur hebben; hij wilde balans hebben in zijn nieuwsbericht." Toen Friperson aangaf dat Pinas pro de regering demonstreerde en hij hem had geinterviewd, zou Limburg hem hebben voorgehouden de uitzending van dat vraaggesprek te zullen tapen. "Dat heb ik ook om twaalf uur laten doen, zoals ik elke ochtend 'ABC Actueel' en uitzendingen van andere zenders laat opnemen en dat is normaal. Die jongen heeft me niks gegeven", zegt Limburg.

De NII-directeur vindt het jammer dat Duttenhofer jr. hem niet heeft gecontact om te vernemen hoe de vork in de steel zit, voordat hij de drastische maatregel tegen de verslaggever heeft getroffen. Hij voert aan dat Radio 10 in haar nieuwsuitzendingen vaker geluidsfragmenten laat horen die verkregen zijn van andere zenders. "Werner Duttenhofer sr. zou dit anders hebben aangepakt. Hij zou het zeer op prijs hebben gesteld dat zijn journalist had geprobeerd een gebalanceerd stuk te leveren. Dit getuigt niet van collegialiteit", aldus Limburg.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina