Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Musical brengt scholieren dichter bij de natuur

Leerlingen Wenzelschool door musical dichter bij natuur

18/02/2020 18:56 - Arjen Stikvoort

De leerlingen van de J.Th. Wenzelschool tijdens hun musical over de natuur.

De leerlingen van de J.Th. Wenzelschool tijdens hun musical over de natuur. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Leerlingen van de J.Th. Wenzelschool aan de Rattan Oemrawsinghstraat presenteerden dinsdag een musical over de natuur. Dat deden ze met hun nieuwe muziekleraar Jacintha Belfor. "Beter omgaan met natuur en milieu is heel belangrijk. Met dans en muziek worden de kinderen zich daar meer van bewust ”, aldus de docente.

"De musical is deel van een project dat voor vijf nieuwe muziekdocenten op verschillende scholen geldt. Hierin tonen we aan dat we over vaardigheden beschikken zoals dans, muziek en notenkennis", stelt Belfor. Een certificaat stelt haar en collega's in staat om les te geven op de school waar ze zijn aangenomen. Natuur en milieu zijn belangrijke onderwerpen en daar kun je volgens de docente niet vroeg genoeg mee beginnen.

Onderhoofd van de school, Glenda Henry, ziet dat haar leerlingen veel plezier hebben tijdens het optreden en tegelijk zich heel bewust worden van de natuur om hen heen. De klassen twee tot en met zes spelen een rol. "Meestal denken we er in de stad niet zo aan, maar vooral als je naar de districten gaat, zoals Marowijne - in elk geval Albina - zie je wat een rotzooi er overal ligt op het strand en in het bos bijvoorbeeld. En wie heeft dat gedaan? Wij! Daarom moeten wij de jeugd erbij betrekken en hen spelenderwijze ervan bewust maken dat het anders moet."

Er wordt tijdens de musical gezongen en gedanst op het podium. Een nagemaakte panter en leeuw liggen op het toneel. De kinderen luisteren aandachtig. Als slotwoord houdt John Goedschalk, directeur van Conservation International in Suriname, een boeiend en informatief praatje. Hij vindt het initiatief voor een musical over de natuur geweldig.

"Er wordt veel te weinig geïnvesteerd in natuur en milieu. Dat komt omdat we er niet veel waardering voor hebben. En dat is fout. Kinderen moeten leren om van natuur en milieu te gaan houden en dat begint al heel vroeg op school door er actief mee bezig te zijn. Vanuit de hele Surinaamse gemeenschap moet hier aandacht voor komen, legt hij uit. "Er zijn sinds vorig jaar tot nu toe al tussen de vier en negen miljoen bomen gekapt en er is weinig voor terug geplant. Dat is toch verschrikkelijk."

Delaino Pinas uit de derde klas heeft een kleur op zijn wangen. "Ik vond het superleuk. Heel mooi. En ik houd van zingen. Sherely de Jezus zit in de zesde klas. "Ik heb er veel van geleerd en weet nu dat ook de inheemsen diep in het binnenland van Suriname niet zomaar op wild moeten jagen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina