Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Medici vrezen voor medische ‘ramp’

Medici vrezen voor medische ‘ramp’

18/02/2020 10:03 - Naomi Hoever

Medici vrezen voor medische ‘ramp’

 

PARAMARIBO - Ook medici lijken de slechte financieel-economische situatie die directe gevolgen heeft voor de zorgsector beu te zijn. Nadat de Vereniging van Medici in Suriname zaterdag de noodklok luidde, waren er maandag ook artsen aanwezig bij het protest op het Onafhankelijkheidsplein. Cardioloog Walther Jap Tjoen San, werkzaam bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, zei het protest te ondersteunen als een bezorgde burger.

"Als arts maak ik me zorgen over de situatie van patiënten. Efu wi sidon luku na film fu a regering, gaan we echt dood." Er zijn volgens hem kankerpatiënten die hun medicatie niet meer kunnen betalen. "Wij gaan ons werk blijven doen om de patiënten te helpen." Volgens Jap Tjoen San heeft de overheid een schuld van SRD 300 miljoen bij de ziekenhuizen. Hij schetst een situatie waarbij de leveranciers van pacemakers weigeren verder te leveren.

Hij sprak ook over een patiënt die liever voedsel koopt dan zijn geld te besteden aan kosten van een recept. "De doctoren zullen u niet in de steek laten. We zullen in Suriname blijven om de zieke mensen te helpen." In de massa liep de krant ook twee artsen tegen het lijf. Een van hen, huisarts Simone Stomp zegt dat het land richting afgrond koerst met deze leiders. "Het interesseert hen niet. De hele regering en DNA desavoueren ons."

Ze zegt dat, terwijl zij leven in luxe, arme mensen het moeten doen met aalmoezen en pakketten. "Niemand kan mij de mond snoeren. Ze roven ons spaargeld en wij moeten maar blijven slikken. Het is slecht gesteld binnen de medische sector." De arts verwerpt de opvatting dat artsen rijk zijn. "Ik draag 38 procent van mijn inkomsten af aan de fiscus. We zijn zichtbaar en hebben een belastingnummer. Ik ben verstoord over wat er gebeurt in het land."

Dokter Rob Does van het Diakonessenhuis zegt dat het land zich in een neerwaartse spiraal bevindt. "Er wordt niet gedacht aan productieverhoging, maar er wordt steeds meer geleend. Er is geen geld voor eerste levensbehoeften." Naar zijn weten staat de ziekenhuiszorg sterk onder druk.

"Het wordt steeds moeilijker om medicamenten aan te schaffen die nodig zijn bij een operatie. Op een bepaald moment kan je de zorg niet meer leveren." Hij zegt dat de slechte zorg te maken heeft met het beleid. "Ik denk niet dat de huidige regeerders in staat zijn het te veranderen. Ze hebben twee regeerperiodes de kans gehad. Het is van kwaad tot erger geworden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina