Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 57 procent Suriname gebruikt veilig drinkwater

57 procent Suriname gebruikt veilig drinkwater

19/02/2020 20:41 - Merredith Bruce

De toegang tot schoon drinkwater is verbeterd in Suriname.

De toegang tot schoon drinkwater is verbeterd in Suriname. Foto: Hellowoodlands.com  

PARAMARIBO - De veiligheid van drinkwater is landelijk nog niet optimaal. Het vierde huishoudonderzoek (MICS) dat in 2018 is uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting wijst uit dat “slechts” 57 procent van de 7915 onderzochte huishoudens drinkwater gebruikt dat vrij is van contaminatie (niet vervuild). Dit houdt in dat 43 procent vervuild drinkwater gebruikt.

Het rapport schrijft dat er een grote ongelijkheid is per regio in gebruik van verbeterde sanitaire voorzieningen: 94 procent voor de urbane huishoudens versus 47 procent voor de huishoudens in het binnenland. Van de huishoudens in het binnenland ontbeert 22 procent sanitaire voorzieningen terwijl zestien procent van de bestaande voorzieningen is geclassificeerd als niet verbeterd.

Echter, met de toegang tot drinkwater is het niet helemaal slecht gesteld. Op landelijk niveau heeft 98 procent van de onderzochte huishoudens toegang tot dit basisgoed. In het binnenland is de toegang met 91 procent het laagst, wijzen de onderzoeksresultaten uit. Sivern Hammen, ambassadeur Sustainable Development Goals (SDG), merkt op dat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) de afgelopen periode verbetering heeft gebracht in de toegang tot (gezond en schoon) drinkwater bij vooral achtergestelde gemeenschappen.

Hij erkent echter dat er ruimte is voor verbetering gezien de uitgestrektheid van Suriname. Hammen is daarom blij met de resultaten die, zoals hij zegt, zeer belangrijk zijn om te komen tot verbetering. De toegang tot (schoon) drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen is een van de SDG-doelen voor 2030. "Suriname is uitgestrekt maar dat wil niet zeggen dat we dit doel niet kunnen halen. We moeten optimistisch blijven."

De SDG-ambassadeur vindt dat de SWM en andere autoriteiten baanbrekend werk verzetten om dit te kunnen bewerkstelligen. "Als we in zo een rap tempo doorgaan, is het zeker haalbaar", zegt hij over de verbetering van de toegang tot schoon en gezond drinkwater. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er in of bij 65 procent van de huizen gelegenheid is tot handen wassen met water en zeep.

Ongeveer acht procent van de huishoudens heeft geen plek of faciliteit om hun handen (gebruikmakend van zeep) te wassen. De armste huishoudens en de huishoudens waar het gezinshoofd een lage opleiding heeft, hebben ook het minst toegang tot drinkwater. De rijkste huishoudens of de huishoudens met een hoog opgeleid gezinshoofd hebben relatief betere toegang tot de basisvoorziening.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina