Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Banken willen Roemer als nieuwe CBvS-governor

Banken willen Maurice Roemer als nieuwe CBvS-governor

19/02/2020 00:00 - Ivan Cairo

Maurice Roemer.

Maurice Roemer. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) heeft dinsdag Maurice Roemer voorgedragen voor benoeming tot governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dat gebeurde tijdens een onderhoud met president Desi Bouterse en minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.

Roemer, momenteel directeur bij verzekeringsmaatschappij Self Reliance en president-commissaris bij de Hakrinbank, geniet ook de steun van de bedrijfslevenorganisaties. Ook zij waren aanwezig tijdens de bespreking bij het staatshoofd. Naar verluidt gaat Roemer met pensioen bij Self Reliance.

Het is onduidleijk of de president de voordracht van Roemer heeft geaccepteerd. "We weten het niet", wordt vanuit de bankiersvereniging gereageerd op de vraag van de Ware Tijd of de regering akkoord is gegaan met de voordracht. Sinds het ontslag van voormalig governor Robert van Trikt vorige maand, is de regering op zoek naar een andere governor.

Die zoektocht bleef tot nu toe vruchteloos. De kandidatuur van oud-bankier Sigmund Proeve, de eerste keus die president Bouterse aan de gemeenschap presenteerde, sneuvelde vanwege een lawine aan kritiek vanuit de samenleving. Uiteindelijk trok Proeve zich na alle commentaar terug.

Vervolgens werd vakbondsleider en oud-minister Armand Zunder door het staatshoofd benaderd. Hij vond enig draagvlak bij delen van de vakbeweging waaronder de CLO, maar niet bij het bankwezen en vooral niet bij het personeel van de CBvS. Er doken enkele zaken uit het verleden op die de kans op benoeming van Zunder verkleinden. Uiteindelijk zag president Bouterse af van zijn aanstelling.

Vanuit het bedrijfsleven en de bancaire sector wordt gepleit voor een samenhangend pakket van maatregelen om de financieel-economische situatie snel aan te pakken. Vooral het gigantische begrotingstekort van de overheid moet worden teruggedrongen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina