Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brandweer in actie om overbruggingstoelage

Brandweer in actie om uitblijven overbruggingstoelage

20/02/2020 00:00 - Gilliamo Orban

Leden van de Brandweerbond na de vergadering waarin besloten werd in actie te gaan.

Leden van de Brandweerbond na de vergadering waarin besloten werd in actie te gaan. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het brandweerpersoneel is woensdagmiddag landelijk in actie gegaan om uitbetaling van een overbruggingstoelage af te dwingen. Minister Stuart Getrouw had beloofd dat de toelage van SRD 2000 per persoon in november zou worden betaald. De actie begon woensdag direct na een vergadering van de vakbond in de hoofdkazerne aan de Verlengde Gemenelandsweg.

"Mocht er geen oplossing komen, zullen we maandag weer bijeenkomen om verdere stappen te bepalen", zei waarnemend bondsvoorzitter Wendell Oosterwolde tegen journalisten na afloop van de vergadering.

De brandweer rijdt niet uit voor bijenbestrijding en reptielenbestrijding, behalve wanneer de situatie levensbedreigend is. Ook wordt geen water geleverd aan onder meer scholen. Het administratief personeel werkt tijdens de actie niet tot drie uur 's middags, maar tot tien uur 's morgens. 

Oosterwolde wijst erop dat het bondsbestuur en het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) eerder hebben afgesproken dat de brandweer uit het Functie Informatiesysteem van de Overheid (Fiso) stapt en dat er een eigen loonreeks wordt ingevoerd. In afwachting daarvan zou het personeel de overbruggingstoelage ontvangen. 

De waarnemend voorzitter heeft vernomen dat het ministerie van Financiën niet wil betalen. "De mensen wachten al vier maanden en accepteren dit niet langer. Door stijging van de wisselkoersen van de US dollar en euro ten opzichte van de SRD, verliest het geld zijn waarde", stelt hij.

Oosterwolde geeft aan dat minister Getrouw voorlopig niet wil praten met de bond vanwege het dispuut binnen het bestuur dat is ontstaan tijdens een vergadering waarbij John Seedorf als voorzitter van de bond zou zijn afgezet.

Seedorf vindt dit onrechtmatig en heeft een rechtszaak aangespannen tegen de bestuursleden die dit in gang hebben gezet. Bondssecretaris Errol Narain zegt een brief over de laatste ontwikkelingen te zullen sturen naar de centrale overheid om de zaak op te lossen. Hij hoopt dat hierop wordt gereageerd vóór maandag.

Er is eerder een schrijven gericht aan president Desi Bouterse. "Ik denk dat de centrale overheid een wijs besluit zal nemen", antwoordt hij op de vraag of de brieven effect zullen hebben.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina