Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Idos: Gelijkopgaande strijd NDP en VHP

Idos: Gelijkopgaande strijd NDP en VHP

20/02/2020 15:00 - Ivan Cairo

Idos: Gelijkopgaande strijd NDP en VHP

 

PARAMARIBO - In Paramaribo wordt het op 25 mei een nek-aan-nekrace tussen de VHP en NDP, maar landelijk stevent de NDP af op een verkiezingsnederlaag. Tot die conclusie komt onderzoeksbureau Idos.

Een opiniepeiling van dit bureau tussen 24 januari en 14 februari wijst uit dat 84,4 procent van de kiezers ontevreden is over de huidige economische situatie en 77,2 procent geeft aan, dat de huidige situatie waarin Suriname verkeert slechter is dan wat het één jaar geleden was. De regering-Bouterse/Adhin krijgt een gemiddelde cijfer van 4,6 voor het beleid zoals zij dat over de afgelopen vijf jaar voerde.

Volgens Idos wordt het op 25 mei aanstaande een nek-aan-nekrace tussen de NDP en de VHP. In Paramaribo krijgen deze twee partijen elk vier assembleezetels, NPS twee en Abop één. Zes zetels worden vastgehouden door de zwevende kiezers. "We hebben grote uitdagingen op het financieel-economisch vlak. Dat valt niet te ontkennen. Echter, het volk stemt niet alleen op basis van financieel-economische cijfers, maar neemt een breder pakket van zaken in ogenschouw", stelt André Misiekaba, ondervoorzitter van de NDP tevens minister tegenover de Ware Tijd. "We werken verder in het veld en wachten de bepalende peiling op 25 mei af", zegt de politicus.

De bevindingen van de peiling beperken zich tot de districten Nickerie, Wanica, Commewijne en Paramaribo. In totaal werden op basis van de voorlopige kiezerslijst 1.026 personen in een zogenaamde 'face to face' , persoonlijke vraaggesprekken, geïnterviewd. De foutenmarge is ongeveer 3 procent. Eén van de belangrijkste politieke veranderingen, die de regering-Bouterse tot stand heeft gebracht, is het verbod dat partijen zich als combinatie voor een verkiezing in kunnen schrijven.

Zonder in te gaan op het democratisch gehalte van de wijziging(en), moet wel gesteld worden, zegt Idos, dat de NDP-regering met dit strategisch besluit ervoor zorgt, dat de macht van het gecombineerd een verkiezing ingaan tegen de NDP danig verzwakt wordt. Er zijn wel mogelijkheden om hier onderuit te komen middels zogenaamde lijstverbintenissen of door met een voor de gelegenheid gecreëerde éénheidspartij aan de komende verkiezingen mee te doen, meent het onderzoeksbureau.

Als de resultaten van deze peiling worden afgezet tegen peilingen die in het afgelopen jaar zijn verricht kan volgens Idos gesteld worden dat in Paramaribo de NPS de enige partij is die een significante groei heeft vertoond. De NDP en de Abop zouden dan enerzijds stabiel gebleven zijn, terwijl de VHP van zes naar vier zetels zou terugvallen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina