Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opvanghuis Stichting voor het Kind weer in gebruik

Opvanghuis Stichting voor het Kind na renovatie weer in gebruik

20/02/2020 07:18 - Amanda Palis

Bisschop Karel Choennie en SuAid-voorzitter Giwani Zeggen bij de opening van het gerenoveerde opvanghuis.

Bisschop Karel Choennie en SuAid-voorzitter Giwani Zeggen bij de opening van het gerenoveerde opvanghuis. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Als je niet in wonderen gelooft, zal je het nu zeker wel doen en als je niet in engelen gelooft, gebeurt het vandaag zeker.” Dit zei bisschop Karel Choennie dinsdagavond bij de officiële opening van het gerenoveerde pand van Stichting voor het Kind (Stivoki) waar vooral seksueel misbruikte kinderen zullen worden opgevangen.

Er is plek voor 42 kinderen. "We beginnen eerst met tien meisjes en zullen daarna uitbreiden." De kinderen zullen worden begeleid door zusters uit Nigeria die speciaal zijn getraind. Zij ontvangen geen salaris. "Het enige waarvoor er gezorgd moet worden is dat zij drie maaltijden per dag krijgen", aldus Choennie, die bestuursvoorzitter is van Stivoki.

Het gebouw dat sinds 1985 in beheer is van de stichting, sloot de deuren in september 2016 wegens het uitblijven van subsidie. Het pand werd daarna leeggeplunderd. "Dat wij vandaag hier staan in een tehuis dat als de dood stonk en in zwaar verval keerde, is een wonder te noemen", zei Choennie.

Hij bedankte vooral stichting SuAid die met de jaarlijkse inzameling in 2018 de renovatie heeft mogelijk gemaakt. "Toen we in 2018 het nieuwe bestuur van Stivoki benaderden om samen de renovatie uit te voeren, hadden we niet in onze stoutste dromen kunnen bedenken wat we vandaag hebben bereikt", reageerde SuAid-voorzitter Giwani Zeggen. De stichting haalde in 2018 voor het eerst het streefbedrag van SRD 1 miljoen op.

Choennie is ook de samenleving dankbaar. "Zonder vertrouwen komt er geen geld en met vertrouwen in SuAid en een beetje in ons heeft het volk in volle vertrouwen donaties gedaan." Een andere 'engel' die volgens het Stivoki-bestuur heeft bijgedragen, is Angela Salmo, directeur van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo).

Zij deed de toezegging om te ondersteunen met personeel en levensmiddelen. Salmo: "Het is erg belangrijk dat wij deze doelgroep ondersteunen en de kinderen de kans geven om toch waardige burgers te worden."

Ook Robert Mohamed, onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid, sprak met waardering over de inzet om het gebouw weer leefbaar te maken. "Het realiseren van dit project is het bewijs wat je kunt bereiken in een korte tijd als wordt samengewerkt." Het ministerie stelt minstens twee competente krachten ter beschikking.

Sozavo-minister André Misiekaba liet eerder weten dat Stivoki wordt gezien als een nieuw tehuis; het komt daarom in het eerste jaar niet in aanmerking voor subsidie. Choennie hekelde het feit dat de betalingen als "subsidie" worden gezien. "Ik zie het als een dienst. De overheid moet mij dus betalen voor mijn geleverde diensten en geen 'subsidie' betalen." Andere zorgpunten zijn de lening van de stichting bij de Surinaamse Postspaarbank van SRD 130.000 en de betaling van de nutsvoorzieningen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina