Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stagnatie bij ruimen graven Rusthof

Stagnatie bij ruimen graven Rusthof

20/02/2020 05:41 - Amanda Palis

Het trieste beeld op de staatsbegraafplaats Rusthof. De plek is jaren niet onderhouden, waardoor onder meer de staat van de graven te wensen overlaat.

Het trieste beeld op de staatsbegraafplaats Rusthof. De plek is jaren niet onderhouden, waardoor onder meer de staat van de graven te wensen overlaat. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het ruimen van graven te Rusthof aan de Jagernath Lachmonstraat loopt vertraging op, zegt Henry Hennep. Hij heeft vorig jaar het beheer gekregen over de staatsbegraafplaats en is sinds begin februari bezig met het ruimen van graven die ouder zijn dan twintig jaar.

"Wat we daar aantroffen, was eigenlijk een jungle. Het was absoluut niet onderhouden en zelfs op de looppaden zijn er mensen begraven." De beheerder schat dat er op een oppervlakte van vijftienduizend vierkante meter zesduizend graven zijn. De staat van de graven laat te wensen over.

"We zijn zeker honderd graven tegengekomen die open zijn. Bij sommige zijn de kisten zelfs zichtbaar en andere zijn helemaal open en de hoofden van de skeletten zijn verdwenen." Dat graven open zijn, is volgens de beheerder te wijten aan vergroeiing van bomen.

De 'jungle' op de begraafplaats is onlangs opgeschoond. Nu is er stagnatie omdat niet kan worden vastgesteld hou oud een graf is: door het verval en de overwoekering zijn gegevens onleesbaar.

"We hebben veel correspondentie gestuurd naar de dienstdoende autoriteiten zoals de procureur-generaal en de politie, die ons moeten adviseren wat wij zouden kunnen doen. Je kunt het graf niet zomaar weghalen als je niet weet hoe oud het is", verduidelijkt Hennep.

Meer dan een jaar geleden is bekendgemaakt dat de graven te Rusthof zullen worden geruimd. Volgens de Uitvaartwet die in 2007 is aangepast, is dat verplicht. "We hebben een bord geplaatst dat we in het proces zijn van ruimen en hebben deze maand ook nog een advertentie geplaatst in de krant waar wij mensen oproepen", vertelt Hennep.

De oproep was vooral gericht aan nabestaanden die al grafrust hebben aangevraagd. "Met de grafrust vraag je dus verlenging aan van nog eens tien jaar en daarvoor betaal je SRD 5.000. Wat de beheerder wel mag doen is eventueel verplaatsen van het graf indien hij dat nodig acht." Hennep hoopt dat er meer reacties zullen binnenkomen.

Ook nabestaanden die in het buitenland wonen, hebben de gelegenheid om te reageren. "We hebben deze week ook een gesprek met een radiostation in Nederland om het één en ander daar bekend te maken. We hopen dat mensen aangeven waar het graf is dat niet mag worden geruimd. Dat kan trouwens nog tot eind van de maand", aldus Hennep, die ook beheerder is van Hodie Mihi Cras Tibi aan de Dokter Sophie Redmondstraat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina