Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Transformatieproces AZP op schema

Transformatieproces Academisch Ziekenhuis op schema

20/02/2020 10:36 - Jason Pinas

AZP-directeur Claudia Marica-Redan.

AZP-directeur Claudia Marica-Redan. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het streven van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) om op een hoger niveau zorg te leveren verloopt tot nu toe vlot. Dit onderstreept directeur Claudia Marica-Redan tegenover de Ware Tijd. Volgens haar zijn naast verschillende faciliteiten ook de interne opleidingen van het ziekenhuis intussen aangepast naar hogere standaarden.

"Wij gaan nu voor een ziekenhuiscertificering. Dat betekent dat we doen wat wij zeggen." Als alles volgens planning verloopt, moet het AZP rond volgend jaar het eerste gecertificeerde ziekenhuis in Suriname zijn. Alle afdelingen van de instelling gaan dan volgens één protocol werken. 

De directeur benadrukt dat de certificering noodzakelijk is omdat het AZP nu al partnerschappen aangaat met verschillende buitenlandse ziekenhuizen en andere organisaties. Het is daarom goed om alle verschillende afdelingen op hetzelfde niveau te krijgen. 

"Veel mensen weten dat niet, maar we krijgen ook wel patiënten vanuit het buitenland hier", onthult ze. Zo is er een overeenkomst met een verzekeringsmaatschappij op Curaçao die mensen naar het AZP stuurt voor kankerbestraling. 

Ook zijn er vergevorderde gesprekken met ziekenhuizen in Frans-Guyana en op Sint-Maarten voor samenwerking op verschillende gebieden waaronder hartchirurgie, oogheelkunde en kankerbestraling. "Zij sturen ook patiënten naar ons." Daarnaast blijkt Guyana "zeer ingenomen" met het niveau van de zorg die het AZP levert.

Marica-Redan wijst erop dat de certificering zal zorgen voor meer vertrouwen bij de verschillende partners. "We hebben een goed medisch team dat in Europa is opgeleid en heel veel kan." Daarom schenkt het ziekenhuis niet alleen aandacht aan lokale patiënten, maar ook aan de regio. 

De directeur stelt dat delen van de gemeenschap een verkeerd beeld hebben van de zorg die in het ziekenhuis wordt gegeven. Hoewel de faciliteiten en de zorg op een heel hoog niveau zijn, kiezen sommige mensen mede door onwetendheid ervoor om uit te wijken naar bijvoorbeeld Frans-Guyana. Door het goede onderlinge contact dat er nu is tussen Surinaamse en Franse artsen worden patiënten in een aantal gevallen teruggestuurd naar Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina