Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We moeten de controle over ons lot overnemen'

'We moeten de controle over ons lot overnemen'

20/02/2020 13:04 - Van onze redactie

Caricom-voorzitter Mia Mottley.

Caricom-voorzitter Mia Mottley. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Regeringsleiders binnen de Caricom moeten doorgaan met hun werk om de regio te verenigen, ondanks uitdagingen die zij tegenkomen. Deze oproep heeft Caricom-voorzitter en premier van Barbados, Mia Mottley, gedaan tijdens de 31ste tussentijdse top in haar land.

"We komen voort uit een beweging in deze regio in de jaren dertig, waarbij we gemeenschappelijke uitdagingen hadden, zonder de ondersteuning van politieke organisaties of vakbeweging. Wij vonden een manier om daaraan het hoofd te bieden teneinde op een punt te komen waarbij we gereed zijn om ons lot in eigen hand te nemen", zei Mottley.

Ze benadrukte dat de leiders niet bij elkaar zijn gekomen omdat ze een gemeenschappelijke ideologie hebben, maar omdat "we familie en verwanten zijn". De premier vroeg zich af of de juiste bestuurs- en financieringsmodellen bestaan om de duurzaamheid van Caricom en de welvaart van de burgers te waarborgen. 

De voorzitter stelde dat het Caricom Secretariaat het met dertig miljoen US dollar minder moet doen dan tien jaar geleden, veertig personeelsleden minder heeft dan dertig jaar geleden en toch wordt gevraagd om meer te doen dan voorheen. Ze vroeg zich ook af of dit niet het moment is om de Rosehall-verklaring van 2003 op Jamaica opnieuw in te voeren. 

Die verklaring leidde ertoe dat premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent en de Grenadines een subcomité leidde omtrent bestuurskwesties. Hiermee wilde hij een doeltreffende en naadloze uitvoering van door de leiders genomen beslissingen waarborgen. Ze vroeg Gonsalves om een modaliteit en werkgroepen te ontwikkelen die de beslissingen van regeringsleiders over de gemeenschappelijke markt en economie effectiever zullen kunnen uitvoeren.

Mottley: "Ik ben me er ook van bewust dat we aan de mensen moeten kunnen uitleggen dat in deze moderne wereld waar iedereen onmiddellijk actie verwacht, we betrokken zijn bij een activiteit die vaker wel dan niet gaat over respect voor het proces, om de resultaten te bereiken die we willen. Het is tegen die achtergrond dat we blijven werken om een betere kans te creëren om zaken te doen, en om ons in de regio te verplaatsen, te leven en te genieten." 

Suriname was tijdens de vergadering vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin en minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. De bijeenkomst begon dinsdag en is woensdag afgesloten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina