Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lutchman ook in race voor governorsfunctie

Accountant Lutchman ook in race voor governorsfunctie

21/02/2020 08:01 - Ivan Cairo

Michael Lutchman (midden) en toenmalig vicepresident Robert Ameerali bij de officiële opening van de 32ste jaarljkse conferentie van het Instituut voor Registeraccountants van het Caribisch Gebied.

Michael Lutchman (midden) en toenmalig vicepresident Robert Ameerali bij de officiële opening van de 32ste jaarljkse conferentie van het Instituut voor Registeraccountants van het Caribisch Gebied.  

PARAMARIBO - Registeraccountant Michael Lutchman is ook in de race voor de hoogste post bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hij is de favoriete kandidaat van financiënminister Gillmore Hoefdraad, verneemt de redactie. Lutchman is voorzitter van de Suriname Chartered Accountants Institute.

De naam van Lutchman als potentiële kandidaat-governor circuleerde dinsdag al, bij de voordracht van Self Reliance-directeur Maurice Roemer aan president Desi Bouterse door de Surinaamse Bankiersvereniging en de bedrijvenorganisaties VSB en Asfa. Dit gebeurde in bijzijn van Hoefdraad.

Bouterse heeft inmiddels zowel met Roemer als Lutchman een onderhoud gehad. Intussen roert de vakbond bij de centrale bank zich. De bond, die wordt geleid door Robby Berenstein, heeft geen vertrouwen in Lutchman vanwege het uitblijven van het resultaat van het onderzoek naar vermeende corruptie bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Dit onderzoek wordt volgens Berenstein opzettelijk vertraagd.

Minister Hoefdraad had het accountantskantoor van Lutchman en de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) ingeschakeld voor dit onderzoek. Tijdens een persconferentie in oktober heeft Berenstein zijn wantrouwen uitgesproken tegen Lutchman en de Clad. Hij vreest nu dat Lutchman als governor aan de leiband van Hoefdraad zal lopen wat de rust op de bank en in de financiële sector niet ten goede zal komen. Momenteel is vooral rust en vertrouwen nodig en dat vertrouwen is er niet, meent de vakbondsleider.

Behalve Berenstein heeft eerder ook procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zich erover beklaagd dat het SPSB-onderzoek niet vlot, omdat opgevraagde stukken en documenten niet aan het Openbaar Ministerie beschikbaar werden gesteld door Lutchmans kantoor en de Clad. Berenstein bracht vorig jaar 30 april de vermoedelijke onregelmatigheden bij de SPSB in de publiciteit tijdens een vergadering van vakbondsfederatie C-47.

In een brief hebben de bankiersvereniging en de bedrijfslevenorganisaties president Bouterse laten weten dat zij het volste vertrouwen hebben in Roemer en hem daarom ten volle ondersteunen. Zij achten hem in staat om als zelfstandige monetaire autoriteit constructief met de regering en en relevante partners de taken uit te voeren die aan een governor zijn toebedeeld.

Nadat Roemer was voorgedragen is de producureur-generaal op verzoek van het bevoegd gezag begonnen met het antecedentenonderzoek, dat intussen standaard is geworden bij dergelijke voorgenomen benoemingen. Eerder sneuvelden de voorgenomen benoemingen van oud-bankier Sigmund Proeve en vakbondsleider Armand Zunder vanwege kritiek uit de samenleving.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina