Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Criminaliteitscijfers

COMMENTAAR: Criminaliteitscijfers

21/02/2020 12:00

COMMENTAAR: Criminaliteitscijfers

 

IN IEDERE SAMENLEVING zijn er criminelen. Of je nou in Nederland, de Verenigde Staten of Suriname leeft, door de eeuwen heen zijn er altijd mensen die zich niet aan de wet houden. Ze moorden, stelen of houden zich bezig met andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Ofwel, criminaliteit hoort bij het leven.

Dat Krishna Mathoera, oud-politiecommissaris en tegenwoordig parlementslid namens de oppositionele VHP, nu opeens roept dat er politiek wordt bedreven met de criminaliteitscijfers, komt dus een beetje vreemd over. Ze ging in op de recent gepubliceerde gegevens waaruit blijkt dat de criminaliteit licht is afgenomen.

Volgens haar is een vertekend beeld geschetst, maar ze legde niet uit waarom die cijfers volgens haar niet juist zijn. Wel legde ze de meest recente cijfers op tafel over de periode 3 december 2019 tot 6 februari dit jaar, die volgens haar aantonen dat het aantal diefstallen, inbraken, berovingen en overvallen schrikbarend is gestegen. Dat zou best kunnen, maar we begrijpen wat ze daarmee denkt aan te tonen. De enige die daar kennelijk politiek mee bedrijft, is Mathoera zelf.

Want nogmaals, criminaliteit is van alle tijden: in de ene periode is het bovendien heftiger dan de andere. Ook tijdens de regeringen van Ronald Venetiaan zijn er tijden geweest dat je als burger ervoor koos om wat behoedzamer te zijn. Om nu de schuld van de schijnbaar toegenomen criminaliteit volledig in de schoenen van de huidige regering te schuiven, gaat veel te ver.

Natuurlijk, er is sprake van een diepe economische crisis en veel burgers zijn de wanhoop nabij. En het is nu eenmaal zo dat in mindere tijden meer mensen het criminele pad op gaan. Maar de politie doet met de middelen die ze heeft over het algemeen haar best om boefjes te vangen. Dat er bij het korps sprake is van onderbezetting, is een feit. Ook onder Venetiaan was dat zo, terwijl de laatste minister van Justitie en Politie in die regering nota bene Chandrikapersad Santokhi was, de voorzitter van de VHP. Toen waren er eveneens zorgen over de criminaliteit.

Het schort al decennia aan het veiligheidsgevoel van de burger. Dus dat we ervoor moeten zorgen dat we weer veilig over straat kunnen, daarin heeft Mathoera gelijk. Criminaliteitsbestrijding is overigens niet iets dat alleen tot de verantwoordelijkheid van de regering behoort, ook burgers (inclusief politici) zelf kunnen daar een steentje aan bijdragen, bijvoorbeeld door meer sociale controle in de eigen buurt. Dat zal meer effect sorteren dan in het wilde weg wat te roepen, in de hoop daar politiek mee te scoren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina