Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Idos: Etniciteit bepalend bij keus zwevende kiezer

Idos: Etniciteit bepalend bij keus zwevende kiezer

21/02/2020 18:53 - Ivan Cairo

Idos: Etniciteit bepalend bij keus zwevende kiezer

Foto: nl.freepik.com  

PARAMARIBO - Etniciteit bij de groep zwevende kiezers zal bepalend zijn voor de uiteindelijke verkiezingskeus bij deze groep. Dat concludeert onderzoeksbureau Idos in haar jongste opiniepeiling. Het percentage van zwevende kiezers is 23,3. Idos merkt op dat etniciteit van dit deel van het electoraat doorslaggevend zal zijn waar de zetels naartoe gaan die de zwevende kiezers vasthouden.

"In de eerste instantie wordt het draagvlak van met name de traditionele politieke partijen bepaald door de etnische groep waaruit ze voortkomen, maar belangrijker nog is, dat het de mogelijkheid biedt om in te schatten hoeveel groeiruimte er procentueel over is voor andere partijen om aanhang, dat wil zeggen, stemmen binnen een specifieke etnische groep te verwerven."

Van alle geïnterviewde marronkiezers is 22,6 procent zwevend, bij de hindostanen 25,8 procent, javanen 32,6 procent, creolen 36,4 procent en gemengd 27,6 procent. Van de marrons die zijn geënquêteerd heeft 42,6 procent aangegeven op de Abop te zullen stemmen, 59,9 procent van de hindostanen op de VHP, terwijl de javanen geen significante voorkeur hadden voor HVB, PL, NDP, VHP of NPS.

Zesendertig procent van de creolen heeft gesteld te zullen stemmen op de NPS, terwijl personen van gemengd ras geen significante voorkeur voor NPS, NDP of VHP heeft uitgesproken. Idos constateert dat in Paramaribo de creoolse kiezers gevolgd door de Javaanse kiezers, de kiezers zijn die een verdere doorslag zullen geven naar de partijen waar de restzetels naar toe zullen gaan. Voor de Hindostaanse en marron kiezers is met nog vier maanden te gaan de partijkeuze het duidelijkst.

"Als we ervan uit mogen gaan dat Paramaribo als trendsetter voor de kiesvoorkeur van de diverse etnische groepen geldt, dan kan er nu reeds gesteld worden dat er weinig kans is dat een partij alleen de regering na de verkiezing van 25 mei zal kunnen vormen. Op de vraag of de NDP in staat zal zijn om wederom op zijn eentje een regering te vormen gaf 73 procent van de kiezers aan, dat ze de NDP niet meer hiertoe in staat achten", stelt het onderzoeksbureau.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina