Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Follow-up

COLUMN: Follow-up

22/02/2020 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Zo, ik was er een weekje niet, dus even kijken waar we waren gebleven in ons volkstheater. In de soap: ‘Wie wordt de nieuwe gov’ zijn we bij aflevering nummer 321. Als ik dit schrijf lijkt er geschiedenis geschreven te gaan worden, en luistert de P eens een keer niet naar wat Hoefdraad wil, en wordt niet de Hoef-kandidaat de nieuwe gov, maar een meneer die door de banken en het bedrijfsleven is voorgedragen. Nooit gedacht dat ik die dag nog zou meemaken. Of zal er toch te elfder ure iets naar boven komen drijven waardoor de Hoef toch zijn zin krijgt? De spanning stijgt ten top.

In de categorie 'protest' was het bijna aandoenlijk om te zien hoe sommige regeringsgezinden die gelegenheid aangrepen als bewijs van hoe geweldig democratisch zij waren. Kijk ons democratisch zijn! We geven toestemming voor een protest tegen ons! Echt, je wilde ze bijna schouderklopjes geven- goed gedaan hor, jongens en meisjes! Je bent geslaagd voor je examen 'vrijheid van meningsuiting' en 'vrijheid van vreedzame samenkomst'. Nu nog hard studeren voor al die andere examens, zoals rechtsstaat, en goed bestuur, om maar de meest prangende te noemen.

Het opvallendst vond ik wel dat regeringsgezinden bewezen dat zij wel degelijk besef hebben van het belang van duurzaamheid en follow-up, en probleemoplossend denken, en strategische planning en zo, en dat zij niet slechts ad-hoc kunnen denken. 'Wat is de follow-up' vroegen ze. Nou, dat vraag ik me ook al tien jaar af hoor. Wat is de follow-up van de Anti-corruptiewet? Wat is de follow-up van de hervorming van het belastingstelsel? Wat is de follow-up van betalingsafspraken aan ziekenhuizen? Wat is de follow-up van al die beloofde follow-ups?

In de categorie 'fantastische vertellingen' onderhield Ivan Graanoogst, de man die via een telefoongesprek in december 1990 de democratie weer om zeep hielp, een publiek over de verworvenheden van de militaire machtsovername in 1980. Helemaal lyrisch was hij over zijn baas, en van de ontwikkeling van Suriname - in alle sectoren is er ontwikkeling geweest. Weer eens bekroop mij het gevoel dat regeringsgezinde mensen in een ander land wonen dan ik. Ik wil ook heel graag wonen waar zij wonen.

In een land waar alles tiptop in orde is, waar je maar je hand hoeft uit te steken en je krijgt je eten en drinken en huis in handen gedrukt. Waar er geen devaluatie is geweest in de afgelopen jaren, omdat de regering had beloofd dat er geen devaluatie zou zijn. Waar er elke dag honderden huizen zullen verrijzen want dat is beloofd.

Waar voedselschuren letterlijk verrijzen uit de grond. Waar de skalians verdwenen zijn, want dat was beloofd. Waar de staatskas alleen leeg is geraakt vanwege tegenwerking van anderen, en niet vanwege wanbeleid. Waar niets de schuld kan zijn van de regeringspartij, want de regeringspartij heeft nooit schuld. Ach, om zo door het leven te kunnen gaan! Tot slot - straks herdenken wij de militaire staatsgreep.

Als we de veertig jaren na de onafhankelijkheid beschouwen dan zien we dat Bouterse en de zijnen langer aan de macht zijn geweest dan wie dan ook. Tel even op: 1980 tot bijna eind 1987 (zes en een half jaar). 1990- 1991 (een jaar bijna) 1996- 2000 (vier heeeel lange jaren), en nu alweer tien jaar. Dat is samen bijna 22 jaar. Kunnen we afspreken dat de term 'oude politiek' evenveel van toepassing is op meneer Bouterse en zijn partij als op anderen? Want die zijn intussen minstens zo belegen als andere partijen en partijleiders waar zij zich zogenaamd tegen afzetten.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina