Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: NDP staat rood

COMMENTAAR: NDP staat rood

22/02/2020 12:00

COMMENTAAR: NDP staat rood

 

HET IS TIJD dat de president en zijn NDP zich druk maken. De quasionverschillige houding die Bouterse tentoonspreidt wanneer hij het heeft over politieke tegenstand en protestmanifestaties mag - als het geen toneel was - omgezet worden in een luisterend oor. De Idos-peilingen die donderdag werden gepubliceerd laten zien dat de ontbrekende antwoorden op de ontstane problemen funest zijn voor de regering.

En hoewel er nog een significant percentage zwevende kiezers bestaat, is het evident dat de NDP van negen naar vier zetels zou terugvallen in Paramaribo, indien de verkiezingen van 25 mei nu gehouden zouden worden. Het valt niet te ontkennen dat het slecht gaat in het land. De financieel-economische situatie schijnt de druppel te zijn die de emmer heeft doen overlopen. Zeker als wordt gekeken naar de opkomst van de actie van 17 februari na het schandaal bij de Centrale Bank van Suriname en de acties daarvoor toen de issues meer sociaal-maatschappelijk van aard waren.

Als dan ook nog in overweging wordt genomen dat de peilingen van het Idos zijn gedaan vóór de demonstratie van 17 februari, dan is er zelfs reden voor paniek in de NDP-tent. Uit het ondervragen van meer dan duizend mensen in de districten Nickerie, Wanica, Commewijne en Paramaribo blijkt dat meer dan 80 procent van de mensen ontevreden is over het tot nu toe gevoerde beleid; de regering krijgt gemiddeld een 4,6.

André Misiekaba, minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, geeft toe dat het land voor grote economische uitdagingen staat. Maar vindt ook dat kiezers niet alleen daarop letten wanneer ze hun stem uitbrengen. Beter zou het zijn als Misiekaba had aangegeven dat zijn partij een plan heeft om het volk uit deze financieel moeilijke situatie te halen. Het moge duidelijk zijn dat Suriname diep en zelfs zeer diep in de put zit.

Onze reserves zijn vrijwel op en we kunnen vanwege onze CCC-creditrating en het bereiken van ons schuldenplafond, nog maar heel moeilijk geld lenen. Efficiënter omgaan met wat er is zal de komende jaren de norm moeten zijn, en die optie zal zonder twijfel veel pijn doen in de portemonnee.

Echter, er is een belangrijke voorwaarde om in de strijd voor een betere toekomst een verbintenis aan te gaan met een politieke partij door die regeermacht te geven. Dat is vertrouwen. Vertrouwen dat geld van het land spaarzaam en doelmatig gebruikt zal worden. Dat is het laatste wat de NDP uitstraalt. Als ze de strijd werkelijk verliezen, zal dit de reden zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina