Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ilsida Toemere op trainingsstage in Nederland

Ilsida Toemere op trainingsstage in Nederland

25/02/2020 16:35 - Terence Oosterwolde

Ilsida Toemere op trainingsstage in Nederland

Ilsida Toemere bij het Olympisch Stadion. Foto: collectie Ilsida Toemere  

PARAMARIBO - "Mijn doel is mijn land Suriname op waardige wijze uit te dragen, maar ook gewoon te tonen wie Ilsida Toemere is." Dat zegt Ilsida Toemere vol vertrouwen in gesprek met de Ware Tijd over haar trainingsstage van drie maanden in Amsterdam, Nederland.

Het contact met de Atletische Vereeniging 1923 - intussen Atletiekvereniging 1923 of kort AV '23 - heeft ze zelf gelegd. Ze stuurde een motivatiebrief met haar resultaten op. Het werd een schot in de roos, want de Surinaamse kreeg een trainingsstage aangeboden. "Eén die me de mogelijkheid biedt om optimaal te kunnen trainen gedurende drie maanden en me een goede zet richting de internationale top kan geven."

Ook toen het geen vaart liep met sponsoren liet de langeafstandloopster zich niet van de wijs brengen. "Ik zou deze, voor mij zeer waardevolle aanbieding, niet aan mij voorbij laten gaan. Ik heb haar dan ook met beide armen aangegrepen en heb er werk van gemaakt dat ik kon vertrekken." Ze vond een sponsor voor haar vliegticket, kreeg steun van een zeer gerenommeerd bedrijf, terwijl ook vrienden en kennissen een steentje bijdroegen aan haar vertrek naar en verblijf in Nederland.

En intussen zit ze er al een kleine drie weken. Toemere kwam op 3 februari aan en trainde drie dagen daarna voor het eerst met de groep in het Olympisch Stadion van Amsterdam. "Ik ben met open armen ontvangen door de coach en atleten. Ze zijn hartstikke blij dat een Surinaamse met ze meetraint. Iedereen wilde weten wie ik ben, hoe ik train in Suriname, wat mijn beste tijden zijn', vertelt ze over de kennismaking.

De atlete voelt zich thuis bij AV '23. "Ik ben blij dat ik met ze mag meetrainen. Het is een heel leuke groep. Ik kan me met hen meten." De Surinaamse heeft intussen al enkele trainingen achter de rug. "Onder begeleiding van de coach train ik twee keer in de week van zeven tot negen: maandag op de baan van AV '23 en donderdag in het Olympisch Stadion." Ze gaat op zichzelf - met de metro of tram - naar de oefening.

Elke atleet krijgt een weekprogramma van de coach dat moet worden afgewerkt, vertelt Toemere. "En bij de eerstvolgende training wordt beoordeeld hoe de training van de week is verlopen." De oefensessies zijn variërend: duurloop-, kracht- en snelheidstrainingen. "Ik heb nog geen enkele dag gemist. Ik heb het echt naar mijn zin. Het is weer een andere manier van trainen, maar ik moet me gewoon aanpassen."

Daarbovenop komt het weer. "Het is koud", zegt Toemere lachend. "Maar desondanks wijk ik niet af van mijn doel. Ik moet gewoon wennen aan het klimaat. Als ik op de baan ben, moet ik goed opwarmen en goed stretchen, dan lukt het wel. Ik wist van tevoren dat het koud zou zijn deze periode. Het is gewoon een andere uitdaging voor mij, maar ik ben er 100 procent klaar voor."

Toemere werd in december vorig jaar door de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname uitgeroepen tot 'Surinaamse Atlete van het Jaar 2019', maar snakt naar meer. "Deze trainingsstage is een nieuwe uitdaging. Ze is een extra impuls om me te meten met andere toppers en eigenlijk topsport op internationaal niveau te beoefenen en mijn carrière op een hoger niveau te tillen." Haar doel is om personal bests te breken, goede tijden te lopen "en als ik zo ver ben internationale wedstrijden te lopen". "Alles op zijn tijd, maar ik ga er honderd procent voor."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina