Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Met zijn allen naar een waarden-vol Suriname

Met zijn allen naar een waarden-vol Suriname

27/02/2020 05:24 - Arjen Stikvoort

Met zijn allen naar een waarden-vol Suriname

Foto: Facebookpagina Suriname National Values Assessment 2020  

PARAMARIBO - Inzicht krijgen in de huidige en toekomstige waarden van Suriname en daarmee de nationale cultuur helpen bepalen. Dat is het doel van het Suriname National Values Assessment 2020, een groot onderzoek naar de waarden van een cultuur, dat woensdag werd gelanceerd door het consultancybedrijf Door Advisory.

De presentatie van het Suriname National Values Assessment 2020, waar het bedrijfsleven, de politiek, influencers en pers op af kwamen, begon met het optekenen van een belangrijke waarde van zichzelf op een kaartje door genodigden. Integriteit, liefde, eerlijkheid, lobi blesi nanga krakti, kwamen langs.

Het onderzoek dat Door Advisory uitvoert in samenwerking met de Engelse organisatie Barrett Values Centre is bestemd voor Suriname. Het is uniek in zijn soort, zegt Charlene Soerodimedjo, één van de initiatiefnemers. "Het is de eerste keer dat we in Suriname op zoek gaan naar de waarden van tal van verschillende groepen mensen, verenigingen, organisaties, bedrijven, politiek." 

Ze vervolgt: "Als we de zogenaamde values, de waarden, van een ieder kennen, kan dat een heel grote impact hebben in positieve zin op de cultuur van een land. Want waarden kunnen mensen aan elkaar binden en eenheid tussen mensen geven. Ze zijn voor een ieder uniek en bepalen een cultuur." Op 26 maart zullen alle gegevens in kaart worden gebracht en gaat het team onderzoekers er mee aan de slag.

Mede-initiatiefnemer Henri Behr: "Door de waarden van jouw volk te kennen, te meten, weet je wat de burger wil. Dan kun je er als bestuurder sociaal beleid op maken." In een bedrijf kan de leidinggevende veel met de kennis van de waarden van zijn medewerkers. Vinden ze respect, betrokkenheid of creativiteit belangrijk, dan kan daarop worden geanticipeerd worden.

"We doen een groot onderzoek en hopen dat het wordt geïntegreerd in de Surinaamse samenleving", zegt Behr. "Voor een representatief onderzoek moeten we 1.066 mensen bereiken, maar daar zijn we al overheen." Het Elsje Finck Sanichar College (Covab) heeft het onderzoek al toegepast en de waarden van het personeel in kaart gebracht en werkt er al mee, vertelt Behr enthousiast.

Ivan Fernald van de Adviesraad van de Nationale Partij Suriname (NPS) vindt het een goed initiatief. "Alleen zie ik een grote discrepantie in wat mensen zeggen dat ze belangrijk vinden en wat ze daadwerkelijk uitdragen. Velen moeten beseffen waar ze mee bezig zijn. Belangrijk is om te beginnen in het onderwijs." Ook influencer Huan Graanoogst is enthousiast. "Ik denk nu ook meer na over wat ik zelf belangrijk vind, wat mijn leven zin geeft."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen