Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ziekenhuisraad hoopt op tariefaanpassing

Ziekenhuisraad blijft hopen op structurele aanpassing tarieven

27/02/2020 07:18 - Jason Pinas

Claudia Marica-Redan, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad.

Claudia Marica-Redan, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad.  

PARAMARIBO - De jaarverslagen van de ziekenhuizen vertonen over de afgelopen tien jaar een structureel tekort. Terwijl alle andere sectoren prijsaanpassingen hebben doorgevoerd, zijn de tarieven van de zorginstellingen op het niveau van 2012-2013 gehouden, verklaart Claudia Marica-Redan, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) en directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

"Waar de ziekenhuizen in problemen kwamen, heeft de regering wel voor verlichting gezorgd op bepaalde momenten." Maar volgens haar is er dan "tijdelijk rust", daarna herhaalt de situatie zich. Ze benadrukt dat dit niet goed is voor de ontwikkeling van de gezondheidssector. 

De ligdagtarieven dateren van ruim zeven jaar geleden en de ziekenhuizen hebben regelmatig bij de regering aangedrongen op aanpassing. Dat zou al een flinke verlichting zijn. Het gaat echt niet alleen om deze tarieven, haast Marica-Redan zich te zeggen, "maar om een goed tarief voor de behandelcyclus van een patiënt". 

Ziekenhuiszorg is ruim dertig jaar ondergefinancierd. Ondanks diverse voorstellen vanuit de NZR - vaak ook in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid - zijn structurele maatregelen uitgebleven. Voor het AZP geldt sinds 2013 een ligdagtarief van SRD 662,50. Het ministerie beseft wel het probleem, maar neemt geen maatregelen, aldus Marica-Redan. 

Wat de ziekenhuizen steekt is dat de stichting Staatsziekenfonds een verouderde tarievenstructuur toepast en dat die tarieven door de jaren heen niet of nauwelijks zijn aangepast. Sprekend over het AZP zegt de directeur dat voor SRD 662,50 per ligdag alle kosten moeten worden gedekt: operatiekosten, medicijnen, lab, radiologie, overheadkosten en het honorarium van medici. 

Marica-Redan hoopt net als haar collega-ziekenhuisdirecteuren spoedig om de tafel te zitten met de overheid om te praten over mogelijkheden voor een systematische oplossing. "Dat zal voor ons rust brengen, maar zeker ook voor de overheid omdat ze nu met heel veel subsidie moet inspringen. Wij willen onze hand niet ophouden, maar gewoon betaald worden voor de diensten die wij verlenen." 

De NZR-voorzitter benadrukt dat werken op deze manier een enorme uitdaging is voor de leiding van de ziekenhuizen. Met name plannen voor de toekomst is moeilijk. "Het is heel stressend om zo te werken, omdat je constant rekening moet houden met het budget dat niet toereikend is. Het is vaak van dag tot dag managen en brandjes blussen." 

Ze heeft daarom enorm veel respect voor de wijze waarop de collega's tot nu toe stand hebben weten te houden ondanks de moeilijke financiële situatie. "Ze zijn zeer creatief, want ze moeten constant schuiven met geld en betalingen aan leveranciers uitstellen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen