Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Mondkapjes

COLUMN: Mondkapjes

28/02/2020 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Het Chinese Nieuwjaar vierden we dit jaar in het verenigingshuis Kong Ngie Tong Sang in Paramaribo. Hoewel er al een verontrustende uitbraak was van het coronavirus in China zaten we 25 januari toch gezellig met z’n allen aan de dagu yesi en teriyaki varken. Speciaal voor het feest waren er artiesten uit China overgekomen. Maar dat gaf geen reden tot paniek. Nu, vier weken later, komt het virus vanuit een heel andere richting dichterbij.

Het is in São Paulo, Brazilië. Nu moeten we echt massaal aan de mondkapjes. Als hete fonfon pepre wordt op podia de andersoortige vervuiling de strot uitgegooid. Wij vervuilen inhoudelijk en in gedrag dat het een lieve lust is. En het is als corona: besmettelijk.

Deze week is een buschauffeur met één vuistslag knock-out geslagen. De man had een mening over het rijgedrag van de veroorzaker. Deze reageerde agressief met veel 'mmp's' want voor eigen rechter spelen en intimideren is tegenwoordig heel normaal. Wijsvingertje als een ruitenwisser heen en weer zwaaien. Want 'o wee, als je durft om in je kracht te gaan staan'.

Dat is het signaal dat op politieke podia wordt afgegeven. Het stimuleert om grenzeloos te mogen zijn naar eigen inzichten. Hang regels die de samenleving ordenen aan de manjaboom. Gedraag je als een aap en vergeet dat zien doen, laat doen. Ik bedoel hier niet alleen een specifieke politieke partij mee want ook andere politieke toppers hebben bijzonder teleurgesteld met hun seksuele uitglijders, rijgedrag en eigen interpretaties van Gods wetten.

Maar 'wet en waarheid' is zelfs voor dienders een klucht geworden. Ik besloot naar het politiebureau te gaan. Benieuwd of de behandeling anders zou zijn want op het alarmnummer 115 werd een tijd geleden niet opgenomen. Mijn vraag was of de dienders op de hoogte zijn van de steeds meer toenemende auto-racers en hun geluidsoverlast. De balie-agent keek mij aan terwijl haar oren meer aandacht hadden voor de tori van twee collega's. Nee, geluidsoverlast was haar niet bekend, maar ik moest 115 bellen. "Maar u moet eerst aantonen dat ze racen in de omgeving." Meende ze dat nou?

De opmerking verbaasde mij want de remsporen zijn overduidelijk in het asfalt in diverse wijken en men surveilleert toch. "Hoe dan", vroeg ik, "want voordat de politie komt, zijn ze al weg geracet." "Ja, dan moet u de politie van het andere district erbij halen want een deel is Centrum en een deel is Wanica".

Een collega, hoger in rang, bemoeide zich er nu mee. Hij glimlachte geamuseerd. "Ik wacht op mijn pensioen, mevrouw. Bekeuren doe ik niet. Die jongens trekken zo SRD 350 uit hun portemonnee. En ze beledigen mij ook nog." "Dan geeft u daar ook een bekeuring voor", riep ik. Volgens de agent zijn de te betalen bedragen zo laag dat men een fatu neemt op de politie. Onder jongeren zijn het moreel besef en respect volgens hem ver te zoeken.

Ze maakten hem belachelijk en kwamen terug met nog meer herrieschoppers op de brom. Hij doet dus niets en herhaalde weer fijntjes dat hij op zijn pensioen wacht. Ik vroeg of hij het rapporteert aan zijn leidinggevende. "Ik zal u besparen mevrouw, wat die tegen mij zegt." Vol ongeloof en met mijn staart tussen mijn benen verliet ik het politiebureau. Wanica nu ook onderdeel van Safe City? Apostel Maldonado op bezoek bij de president om te bidden voor ons?

Iedereen mag van mij nu verplicht een mondkapje om tot het coronavirus verdwenen is. Laten we hopen daf het kapje de vuilspuiterij tegenhoudt. U wordt dan wel een jaknikker of een 'neeschudder'.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina