Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Devaluatie SRD hangt in de lucht

Devaluatie SRD hangt in de lucht

28/02/2020 14:16 - Ivan Cairo

CBvS-governor Maurice Roemer vrijdag tijdens de ontmoeting met vertegenwoordigers van de financiële sector en het overige bedrijfsleven.

CBvS-governor Maurice Roemer vrijdag tijdens de ontmoeting met vertegenwoordigers van de financiële sector en het overige bedrijfsleven. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - Het is niet uitgesloten dat de Surinaamse dollar binnenkort wordt gedevalueerd. Om een nieuw evenwichtspunt te vinden voor de wisselkoers van de Amerikaanse dollar heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, vrijdag een speciale bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van de financiële sector en het bedrijfsleven. "Officieel is er nog geen devaluatie, maar is de koers wel verdedigbaar zoals die nu is?" reageerde Roemer op vragen van journalisten.

Ruim twee weken geleden stelde de Centrale Bank reeds richtkoersen vast voor de cambio's. Zo mogen zij de Amerikaanse dollar opkopen voor SRD 8,50 en deze voor maximaal SRD 8,60 verkopen aan klanten. In de praktijk, een enkele uitzondering daargelaten, houdt geen enkel wisselkantoor zich aan deze richtkoersen. Het doel van de bespreking vrijdag was om na te gaan door welke mechanismen de wisselkoersen op hol zijn geslagen.

Geconstateerd wordt dat met de koersvlucht de koopkracht van de Surinaamse consument hard achteruit holt. Aan de vertegenwoordigers van de VSB, Asfa, bankiersvereniging, KKF en de vereniging van cambiohouders stelde Roemer voor om met zijn allen te proberen de koopkracht van de consument te verdedigen. "Dit is geen eenvoudige taak", aldus de governor. Er zijn mechanismen bekeken die een dempende werking moeten hebben op de stijging van de wisselkoersen.

Ook is nagegaan welke "traditionele omstandigheden" en inefficiënties bijdragen aan de ernstige verstoring op de valutamarkt en hoe die doorwerken in het spel van vraag en aanbod. Nagegaan wordt op welke wijze de wisselkoersen kunnen worden beheerst en de bubbel uit de markt kan worden gehaald. Partijen hebben afgesproken om zich te onthouden van acties de bijdragen aan speculatie.

Met alle partijen wordt bekeken hoe de koersstijging kan worden geremd en met economische modellen zal worden uitgerekend waar het nieuwe evenwichtspunt voor de vreemde valuta zal moeten liggen. Onder de gegeven omstandigheden kan de officiële koers van SRD 7,52 voor de US dollar niet langer worden verdedigd. Na de persconferentie hebben journalisten hun ernstig misnoegen geuit over de inrichting van de ontmoeting. Elke verslaggever mocht slechts één vraag stellen. Wie toch meer dan één vraag stelde, kreeg van slechts antwoord op één vraag.

Journalisten hielden de bankpresident voor dat de CBvS had kunnen volstaan met een persbericht omdat er nauwelijks concreet antwoord is gegeven op de vragen. Verslaggevers hebben besloten om massaal weg te gaan wanneer er opnieuw een beperking van één vraag wordt gesteld. "U kunt ons niet zo beperken terwijl talrijke zaken blijven hangen", verwoordde Carla Boëtius, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten het ongenoegen van de aanwezige verslaggevers. De top van de Centrale Bank heeft aangegeven in het vervolg rekening te zullen houden met de grieven van de pers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina