Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Terecht trots!

COMMENTAAR: Terecht trots!

02/03/2020 12:00

COMMENTAAR: Terecht trots!

 

"IK BEN GEWOON supertrots. Mijn zoon gaat naar de Olympische Spelen." Een terechte vreugderoep van Deborah Fränkel-Leckie, moeder van Jaïr Tjon En Fa die zich in Duitsland als eerste Surinamer heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in juli/augustus in Tokio. En met haar mag heel het land blij zijn met deze bijzondere prestatie en trots zijn op Jaïr.

Hij zal de Surinaamse eer proberen hoog te houden tijdens baanwielrenwedstrijden en gelet op wat hij in Duitsland heeft neergezet mogen wij - misschien voorzichtig - dromen van een podiumplaats. Zelf weet de wielrenner wat hem te wachten staat in de voor ons liggende bijna vijf maanden. Het wordt afzien van veel en in plaats daarvan trainen en nogmaals trainen.

Tjon En Fa heeft vooral de afgelopen vijf weken laten zien hoeveel wilskracht hij heeft en dat hij beseft waartoe discipline, inzet en geloof in jezelf kunnen leiden. Tien jaar geleden vond zijn moeder aan een muur in huis een briefje waarop stond dat de toen zeventienjarige sportman, in 2016 zou willen meedoen aan de Olympische Spelen. Het is er toen niet van gekomen. Maar een doorzetter als hij is - nota bene op zo jonge leeftijd - ging hij niet bij de pakken neerzitten en zie daar het resultaat.

Maar wilskracht en geloof in eigen kunnen van deze jonge sporter komen in nog meer tot uitdrukking. Hij nam eind januari deel aan de World Cup Race in Canada waar het door ziekte niet zo goed ging met zijn prestatie. Maar hij rechtte zijn rug en ging door en zie daar het resultaat in Duitsland; een droom die werkelijkheid wordt: deelname aan de Olympische Spelen. Zijn prestaties schrijft hij toe aan zijn verhuizing naar Zwitserland, waar hij vanaf januari 2019 traint in het World Cycling Centre op uitnodiging van de Internationale Wielrenunie, wat zeker als bijzondere erkenning van onze landgenoot mag worden gezien.

Er staan nog vier Surinamers op de nominatie voor uitzending. Voor twee van hen is het vrijwel zeker dat ze niet worden afgevaardigd. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de andere twee: zwemmer Renzo Tjon A Joe en atleet Miguel van Assen. Zonder wie dan ook tekort te doen: de beste kanshebber van Suriname voor een podiumplaats is Jaïr. Hoe het ook moge lopen, wat hij tot nu toe heeft gepresteerd kan niemand hem en Suriname meer ontnemen.

En hoe heeft hij het bereikt? Op eigen kracht met ondersteuning van buitenlandse deskundigen die hem nu onder hun hoede hebben. Jaïr, dank dat je Sranan op zo bijzondere wijze extra op de wereldsportkaart hebt gezet en wie weet laat jij in Tokio het volkslied klinken en de vlag wapperen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina