Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Duikbootzaak: Vonnissen tussen twee en vier jaar

Duikbootzaak: Vonnissen tussen twee en vier jaar

02/03/2020 21:12 - Van onze redactie

Duikbootzaak: Vonnissen tussen twee en vier jaar

De rechter heeft maandag vonnis uitgesproken in de zaak rond de duikboot. Foto: KPS  

PARAMARIBO - Rechter Maureen Dayala heeft maandag vonnis uitgesproken in de beruchte duikbootzaak. De straffen vielen lager uit dan de eis van officier van justitie Shanta Mahadew. Het verweer van advocaat Benito Pick om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren, werd afgewezen door Dayala.

Gonzales Cardona, Jimenez Pineda en Luis Riascos werden veroordeeld tot vier jaar onvoorwaardelijk. Daarnaast is het trio een boete van elk SRD 60.000 opgelegd. Albida Beltran en Sanchez Pinilla werden veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijk en een boete van SRD 40.000. Bij de onvoorwaardelijke straffen wordt de tijd in voorarrest doorgebracht - bijna één jaar - afgetrokken.

Luz-Margarita Beltran en Vargas Vivas kregen een celstraf van 24 maanden, waarvan elf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en elk een boete van SRD 30.000. Dit duo was eerder op vrije voeten gesteld en hoeft niet terug in de cel. Mirabal Galanena is vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken.

De rechter is niet meegegaan met de eis van de ovj die acht jaar onvoorwaardelijk en SRD 60.000 boete had geëist tegen Cardona, Pineda, Riascos, Beltran en Pinilla. Hun medeverdachten Luz-Margarita Beltran en Vivas hadden een eis aangehoord van vijftien maanden, waarvan twee voorwaardelijk en een boete van SRD 30.000 elk.

Volgens de rechter is het niet bewezen dat de groep deel uitmaakt van een criminele organisatie. Ze heeft de verdachten slechts veroordeeld voor voorbereiding van de in- of uitvoer van cocaïne. Het plan was om het vaartuig in Suriname te bouwen en de drugs verder te smokkelen. Albida Beltran fungeerde als tussenpersoon om materiaal en andere goederen voor de bouw van de boot te kopen en/of te huren.

Hoewel de verdachten allen vanaf hun aanhouding steeds hebben ontkend bezig te zijn met drugs, is het volgens de rechter duidelijk dat de mini-duikboot bedoeld was voor drugstransport. Dat blijkt ook uit een rapport van het Directoraat Nationale Veiligheid waarin staat dat soortgelijke duikboten eerder met drugs zijn aangehouden in de regio.

Ook tonen gegevens van de digitale recherche aan dat de veroordeelden vaker in contact met elkaar waren kort voordat ze zijn aangehouden. De groep is meerdere keren geweest te kilometer tachtig in district Saramacca, waar de duikboot is aangetroffen. Bij de aanhouding zijn onder meer gps-toestellen, een graafmachine, een ponton en benzine in beslag genomen. Dit geeft volgens de rechter duidelijk aan dat de verdachten een plan hadden.

De eigenaar van het terrein waar de duikboot is aangetroffen en ene Oscar, ook bekend als Omar, zijn nog steeds voortvluchtig. De duikboot werd in februari 2018 door de politie in beslag genomen. Op 15 september zonk de duikboot ongeveer twintig meter van de oever in de Saramaccarivier toen een ondernemer bezig was om het vaartuig aan land te krijgen met behulp van graafmachines. Dat maakte het korps via zijn voorlichtingsafdeling bekend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen