Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paramaribo Zoo wordt flora- en faunacentrum

Paramaribo Zoo wordt flora- en faunacentrum

02/03/2020 19:53 - Arjen Stikvoort

Bezoekers bewonderen een van de bewoners van de Paramaribo Zoo.

Bezoekers bewonderen een van de bewoners van de Paramaribo Zoo. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De Paramaribo Zoo wordt een flora- en fauna-educatiecentrum en krijgt een eigen quarantaineruimte. Het publiek kan er één zijn met dier en natuur en elke Surinamer wordt er bewustgemaakt van het belang van een schoon en gezond milieu. Dat is het streven van de dierentuin in dit door de Nederlandse stichting AAP gefinancierde project.

Het Twinningproject bestaat uit twee delen, vertelt projectmanager Kitty Verheul. "Eerst gaan we het personeel bijscholen en certificeren: van kassapersoneel tot dierverzorgers, van directeur tot bestuur. De organisatie zal hier en daar veranderen."

Dan volgt het tweede gedeelte. "Vorige week zijn we begonnen met het schoonmaken van het terrein waar een quarantaine-gedeelte voor dieren komt. Want dieren die van buiten komen moeten eerst een tijdje apart gezet worden om te kijken of ze geen ziektes met zich meedragen."

Met de nieuwe opzet van de dierentuin komen er geen giraffen, olifanten of leeuwen, vertelt Verheul, maar er zal er meer gedaan worden om de leefomgeving van de dieren zo goed mogelijk na te bootsen, zodat ze zich meer op hun gemak voelen.

Dat is ook de trend van de dierentuinen wereldwijd: minder in hokken, meer vrije ruimten waar de dieren in verblijven. "Wij willen met de dierentuin de mensen voorlichten dat wilde dieren geen huisdieren zijn. We zijn er om de dieren van ons unieke wildlife te beschermen, te behouden en te bewaken."

Verheul durft te stellen dat elk schoolgaand kind in Suriname weleens een bezoek aan de dierentuin heeft gebracht. Voor kinderen is dat heel belangrijk, maar vooral leerzaam, stelt ze. "We willen stimuleren dat een bezoek aan de dierentuin echt iets oplevert in de vorm van bewustwording voor natuur en milieu. Dat elke andere bezoeker - dus ook kinderen - naar huis gaat met meer kennis op zak en terugkijkt  op een leuke leerzame tijd. "

Door ook winkeltjes te openen en snuisterijen aan te bieden en te zorgen voor goed opgeleid personeel, zal de Paramaribo Zoo een serieus educatief duurzaam centrum worden. De in 1966 geopende Paramaribo Zoo is een unieke plek midden in de Cultuurtuin en de structuur is vanaf de opening onveranderd gebleven.

Het gebied  waarin de Zoo staat is cultureel erfgoed, rijk aan flora en fauna. Het Twinning-project van 200.000 euro moet geheel ten goede komen aan de metamorfose van de dierentuin. Eind 2021 moet die zijn afgerond. Tot die tijd is de dierentuin gewoon open voor publiek dat deze duurzame ontwikkeling op de voet kan volgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina