Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kirpalani beschuldigd van vals spel

Doksenboerderij bijna ter ziele

04/03/2020 10:04 - Ivan Cairo

Doksenboerderij bijna ter ziele

Foto: FB De Doksenclub  

PARAMARIBO - Doksenkwekerij De Doksenclub dreigt op te houden te bestaan. De transformatie van het bedrijf naar een kwekerij van overwegend kippen is vastgelopen. Dat gebeurde nadat de geldkraan werd dichtgedraaid door de financierder van het project, Vijay Kirpalani, die een optie tot koop van het pluimveebedrijf heeft. Cruciale investeringen voor de afronding van het project zijn nu onmogelijk.

Directeur-eigenaar van De Doksenclub, Gerard van den Bergh, heeft er spijt van dat hij met Kirpalani in zee is gegaan en beschuldigt hem van vals spel. Intussen heeft hij een kort geding aangespannen tegen de zakenman. Ondersteund door zijn advocaat doet Van den Bergh zijn verhaal.

Toen hij in 2018 Kirpalani leerde kennen ging het al zeker twee jaar niet goed met het bedrijf, omdat de lokale consumptie en afzet van doksenvlees was afgenomen. "Wij moesten iets anders doen om uit die sleur te komen en via meerdere facetten ons inkomen verdienen. We maakten toen een plan om in de kippensector te gaan en ik vertelde dat aan Kirpalani."

Daags daarna nodigde deze Van den Bergh uit en bood aan het project te financieren. "Ik was perplex", zegt de pluimveehouder. Uit een de haalbaarheidsstudie die volgde, bleek een investering van minstens twee miljoen US dollar nodig te zijn. Er zou een grotere broederij moeten worden opgezet met meerdere slachtlijnen.

Op advies van Kirpalani zag Van den Bergh af van de aanschaf van gereviseerde machines zoals het aanvankelijke plan was. Besloten werd nieuwe machines te kopen. De financierder zegde toe de extra investering te zullen plegen, wat ook gebeurde. De financiering werd tegen een bepaalde rente verstrekt en vanwege de inspanningen en contacten die Kirpalani inzette, bedong hij ook royalties en een aandeel in de winst.

Tot en met juli 2019 ging alles goed, maar plotseling besloot Kirpalani de geldkraan dicht te draaien; hij dwong Van den Berg tot verkoop. Kirpalani had intussen potentiële buitenlandse partners gevonden om het bedrijf over te nemen, onder wie toenmalig Iamgold-baas Steve Letwin, die er zelfs een rondleiding kreeg. Het bedrijf werd toen getaxeerd op circa tien miljoen US dollar.

"Toen Steve Letwin kwam, besloot Kirpalani van de ene op de andere dag om geen geld meer ter beschikking te stellen, om mij zo te dwingen te verkopen. Dus we liggen nu al acht maanden stil." De oude bedrijfsfaciliteiten zijn gesloopt, maar de nieuwe kunnen nu niet afgerond worden. In verband met de transformatie zijn alle ruim 25.000 levende doksen ver onder de kostprijs verkocht.

Na onderhandelingen ging Van den Bergh akkoord met een verkoopprijs van iets minder dan de getaxeerde waarde. Naarmate de tijd verstreek, bracht Kirpalani de prijs zelfs verder omlaag. "We werden min of meer verplicht akkoord te gaan." Ook daarna werd de verkoopprijs verder verlaagd en wilde Kirpalani de optie tot koop niet teruggeven.

Uiteindelijk gooide hij de zaak op de veiling die voor 26 maart gepland staat. Van den Bergh vermoedt dat zijn zakenpartner de onderneming zelf voor een habbekrats op de veiling wil kopen "en dan krijg ik niks". Hij vindt het frappant dat Kirpalani via de notaris een hypotheek heeft kunnen vestigen op een aangrenzend perceel dat hij had aangevraagd, nog voordat hij het areaal van de overheid had gekregen. Voor die handeling zou hij geen volmacht hebben afgestaan.

Zijn advocaat verbaast zich erover hoe zoiets mogelijk is geweest. Volgens de jurist is de veiling "onderdeel van het scenario". Wat de directeur en zijn advocaat ook verbaast is dat op voorstel van Kirpalani het in het CBvS-schandaal in opspraak geraakte accountantskantoor Orion in de arm zou moeten worden genomen tegen een buitensporig bedrag, terwijl De Doksenclub al een eigen accountant heeft.

"Ik dacht zaken te doen met een integere persoon. Kirpalani wil gewoon niks betalen. Mij wordt een loer gedraaid", verzucht Van den Bergh. Kirpalani, door de krant gevraagd om een reactie, wil in elk geval voorlopig inhoudelijk niet op deze zaak ingaan. "Er is een rechtsgeding en in verband daarmee wil ik liever geen commentaar geven." Hij hoopt dat er via gesprekken tussen partijen "of een vonnis van de rechter" een oplossing wordt bereikt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen