Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Greenheart Apoera wil af van helft personeel

Greenheart wil af van bijna de helft personeel in Apoera

04/03/2020 17:17 - Gilliamo Orban

De bedrijfsafdeling van Greenheart in Apoera.

De bedrijfsafdeling van Greenheart in Apoera. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Voor zeker veertig werknemers van houtmaatschappij Greenheart in Apoera ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. De bedrijfsleiding heeft onlangs tijdens een vergadering aan het personeel gezegd dat veertig van de 95 medewerkers weg moeten. Het bedrijf kan het met veel minder mensen doen, vindt de leiding.

Greenheart is de grootste werkgever in het gebied. "Het bedrijf wil liever in één keer af van de mensen en dat zal een domper zijn op het leven van veertig gezinnen", zegt bondsbestuurslid Ricardo Karwofodi tegen de Ware Tijd.

Hij stelt dat, kennelijk om de mensen te demotiveren, de zagerij wordt ontmanteld. "Ze krijgen het gevoel voor niemendal naar het werk te komen, waardoor ze zich niet geteld voelen en zelf ontslag zullen nemen", vermoedt hij. De afgelopen maanden hebben volgens hem twintig collaga's ontslag genomen.

Een delegatie van de vakbond, onder leiding van voorzitter Robby Berenstein, heeft onlangs ter plaatse de werknemers geadviseerd niet in te gaan op het voorstel om de werkrelatie te beëindigen. "Er worden valse voorwendselen aan de mensen voorgehouden. Bij wederzijds akkoord kunnen ze zes maanden salaris krijgen, maar als het bedrijf het werkverband zelf beëindigt, zullen ze niet veel geld krijgen", zegt Berenstein.

Hij stelt dat de bond eerder brieven heeft gestuurd naar Greenheart om te praten over een reorganisatieplan. Aan het afvloeien van arbeiders moet volgens hem een sociaal plan gekoppeld zijn. "Het bedrijf weigert om met ons te praten." Het bondsbestuur heeft ook gesproken met de traditionele gezagdragers in het gebied. "We hebben een gezamenlijke doelgroep en wij moet ervoor zorgen dat de mensen niet brodeloos worden", zegt de voorzitter.

Greenheartmanager Amrita Bhagwat bevestigt dat het bedrijf in Apoera af wil van een deel van het personeel. Ze weet niet dat de leiding van het bedrijf in het gebied aan de arbeiders heeft laten weten om hoeveel arbeiders het gaat. Bhagwat stelt dat het bedrijf al eerder bekend had gemaakt dat het werknemers wil afvloeien. De onderneming heeft volgens Bhagwat de afgelopen jaren duizenden tot zelfs miljoenen US dollars verlies geleden.

De manager ontkent dat het bedrijf arbeiders dwingt om onder valse voorwendselen de werkrelatie te verbreken. Er is volgens haar niets gezegd over een aanbod van zes maanden salaris. "We hebben ze wel voorgehouden dat als we het proces van het ministerie van Arbeid volgen, ze minder geld zullen krijgen."

Greenheart wil volgens haar werken met contractors voor onder andere de keuken en schoonmaak van het bedrijf en dit is aan de mensen aangeboden. Maar volgens Bhagwat lijken ze geen interesse te hebben. Daarnaast willen de mensen ook niet werken bij andere bedrijfsafdelingen zoals in Tibiti.

De manager weerspreekt dat het bedrijf niet wil praten met de bond. Zij zegt dat de maatschappij juist om de tafel wil zitten met de werknemersorganisatie om een oplossing te zoeken. De vakbond heeft volgens haar onlangs een brief gestuurd naar het bedrijf. "De bond wil ook betrokken worden bij gesprekken, waarbij arbeiders er zelf voor kiezen de dienstbetrekking te beëindigen, maar wij kunnen ons daarin niet terugvinden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina