Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surpost moet inkrimpen

Surpost moet inkrimpen

05/03/2020 05:53 - Gilliamo Orban

Surpost verdient minder door de sterke afname van het postverkeer.

Surpost verdient minder door de sterke afname van het postverkeer. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Door hoge personeelskosten kan Surpost volgens directeur John Power het salaris van de 187 medewerkers al maanden niet op tijd uitbetalen. “Ik ontken dat niet, maar we hebben intussen een plan om het probleem structureel op te lossen. In principe is dit de laatste keer dat het personeel zijn salaris laat heeft ontvangen”, zegt hij. Het salaris over februari zou op 2 maart zijn gestort.

Power wil niet in details treden over het plan dat moet leiden tot drastische verlaging van de personeelskosten. Hoewel hij niet wil praten over afvloeiing van personeel, is het bedrijf genoodzaakt medewerkers te laten gaan. Vanwege de sterke afname van het postverkeer zijn de verdiensten van het bedrijf afgenomen.

"We willen de mensen niet van de ene op de andere dag brodeloos maken en zullen voor hen alternatieven creëren. Als ze willen, kunnen we ervoor zorgen dat ze geplaatst worden bij overheidsinstanties." Hij onderstreept dat veel medewerkers een gezin hebben en dat het niet humaan is om hen in de steek te laten.

De directeur wil niet zeggen van hoeveel medewerkers Surpost af wil. Wel zou de bond bij het postbedrijf op de hoogte zijn van de plannen. De Ware Tijd  verneemt van bronnen binnen het bedrijf dat aan de mensen een afkoopregeling is aangeboden van SRD 95.000 per persoon. Ook blijft hun medische voorziening voor enkele jaren gewaarborgd.

Bondsvoorzitter Walter Uiterloo weet dat het bedrijf af wil van medewerkers, maar is er niet van overtuigd dat Surpost in de rode cijfers zit. "Wanneer er een presentatie wordt gegeven over de financiële situatie van het bedrijf worden sommige zaken niet toegelicht, die mijns inziens winsten boeken. Hierdoor kunnen niet de juiste conclusies worden getrokken." 

Toen de krant Uiterloo woensdag sprak, had het personeel volgens hem nog geen salaris gezien op zijn bankrekening. "De mensen zijn verhit en dat maakt de situatie grimmig, omdat ze hun vaste lasten moeten betalen. Ze hebben ook schulden bij de bank. Iemand stond vanmorgen (woensdagmorgen, ... red.) met een houwer om materiële zaken te vernietigen, maar dat is ook niet de bedoeling", zegt Uiterloo. Vanuit de leiding wordt volgens hem niet gecommuniceerd met het personeel over het uitblijven van de salarisbetaling.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen