Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Biervliet wil complete lamlegging in april

Biervliet wil complete lamlegging in april

07/03/2020 10:32 - Merredith Bruce

Tijdens de protestactie vrijdag op het Kerkplein waren ook schoolgaande jongeren vertegenwoordigd.

Tijdens de protestactie vrijdag op het Kerkplein waren ook schoolgaande jongeren vertegenwoordigd. Foto: Merredith Bruce  

PARAMARIBO - Nog maar net bekomen van de tweede protestactie vrijdag, kondigt initiatiefnemer Stephano ‘Pakittow’ Biervliet alweer de derde aan. Dit heeft hij bij de manifestatie vrijdag op het Kerkplein gemeld. Tegenover de Ware Tijd zegt Biervliet dat de actie van april gepland staat vóór het gebouw van De Nationale Assemblee; een exacte datum is er nog niet. “We gaan alles lamleggen, alle scholen en winkels zullen gesloten zijn.”

De voorbereidingen beginnen nu terwijl de mobilisatie vanaf begin april wordt ingezet. Hoewel de opkomst op het Kerkplein vergeleken met de bijeenkomst van 17 februari matig was, is de activist niet ontevreden. Ofschoon de focus gericht was op schoolgaande jongeren en senioren, was hij toch verrast met de aanwezigheid van jongeren. "Omdat jongeren tegenwoordig niet meer willen protesteren. Dat ze tóch zijn gekomen, had ik niet verwacht."

Naast de scholieren waren er ook vertegenwoordigers van politieke partijen zoals DA'91 en PRO aanwezig. Het bedrijfsleven was in mindere mate vertegenwoordigd. Het was de bedoeling dat enkele studenten van de Anton de Kom Universiteit na afloop van het protest een petitie bij De Nationale Assemblee zouden indienen, maar dat is niet doorgegaan. De studenten waren er niet. Biervliet tast in het duister over de reden van hun afwezigheid. Ook dit zal hij verder onderzoeken.

Een leerling van het Imeao 1 zegt aan de redactie dat de directie de leerlingen niet heeft tegengehouden om te protesteren, maar hen ook geen groen licht heeft gegeven. "Ze hebben het aan ons overgelaten wat we willen doen." Met zijn deelname aan de actie wil hij andere leerlingen motiveren om zich bewust te zijn van hun rechten. De jongen zegt dat het Imeao 1 door ongeveer dertig scholieren was vertegenwoordigd.

De scholieren vroegen zich in hun toespraken af waar de "gouden toekomst" die de president hen had beloofd, blijft. "Wat we zien gebeuren met de koers en de prijzen is onacceptabel voor Suriname en voor de studenten. We moeten ophouden met deze nonsens om studenten te pesten, want dit is gewoon pesterij!" klonk een student van de Juridische Faculteit van de universiteit fel.

Ook afwezig was het actiecomité van ontevreden leden van BBGO, de organisatie voor gepensioneerde ambtenaren, dat volgens Biervliet ondersteuning had toegezegd. Comitévoorzitter Hugo Pinas zegt tegen de redactie dat hij zich wel solidair voelt met de actievoerders, maar nimmer zijn ondersteuning heeft toegezegd. Hij vond het niet raadzaam om de aanwezigen vanaf het podium toe te spreken, zoals hem door Biervliet zou zijn gevraagd. "Ik ben actief lid van de NPS in Para, en men zou kunnen zeggen dat ik politiek bedrijf met de gepensioneerden. Ik sympathiseer met alle acties maar deelname is wat anders."

Cardioloog Walther Jap Tjoen San van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zei in zijn toespraak dat de artsen Suriname ondanks de slechte situatie binnen de medische sector niet zullen verlaten. De arts zegt dat hij onlangs vanuit het buitenland is gebeld door een stichting die driehonderdduizend euro beschikbaar wil stellen voor de zorg hier. "Dat geld zullen we accepteren, we gaan eerst inventariseren wat er precies nodig is." Jap Tjoen San zegt dat kankerpatiënten prioriteit hebben. Het protest dat om tien uur begon is klokslag twaalf uur geëindigd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina