Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Vrouwen

07/03/2020 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Als ik dit schrijf zijn de mediamensen van al die 384 politieke partijen die we intussen hebben, natuurlijk allang bezig. Vrijdag hebben ze op de kalender gezien dat het zondag 8 maart is, Internationale Vrouwendag, en zoals het de laatste jaren gebruik is geworden: er moet dus gauw wat geblaat worden. Zeker met nog geen tachtig dagen te gaan is elke gratis publiciteit uiteraard meer dan welkom.

Ik stel me voor dat er een soort grabbelton is voor speciale gelegenheden. Voor Vrouwendag zijn van die mooie toepasselijke woorden verzameld, zoals ontwikkeling, rechten, mensenrechten, vrouwenrechten, duurzaam, geweld tegen vrouwen - wat zeg ik - alle soorten geweld, dus ook seksueel geweld, intimidatie, partnergeweld. Er zijn lootjes met moeders, leiderschap, glazen plafond, 50/50 en ga zo door.

Gendergelijkheid zullen enkelen grabbelen, om aan te geven dat zij hebben gestudeerd. De ene partij zal roepen dat gehuwde vrouwen dankzij hun dingen mogen beslissen, de andere partij zal roepen dat het al in voorbereiding was onder hun bewind, en ja, zij hebben het verdrag van Belém (tegen geweld tegen vrouwen) geratificeerd toch, en de moeder aller vrouwenverdragen, Cedaw (tegen alle vormen van discriminatie tegen vrouwen) - zoekt u ze op.

Als de schrijvers aan het schrijven slaan, kijken ze hopelijk eens om zich heen - naar de mensen van hun partij, naar boegbeelden, ondersteuners, iconen, voetsoldaten. Wat zien ze in die partijspiegel? Wat moet je bijvoorbeeld met een partij-boegbeeld dat verkrachting binnen het huwelijk een moeilijk te begrijpen zaak vindt? Gelukkig werd die persoon door zijn eigen partijgenoten publiekelijk flink onder handen genomen. Of hij intussen heeft begrepen waarom zijn opvattingen zo problematisch zijn, kunnen we alleen maar hopen.

Maar we hebben ook van die mensen die dameskleedkamers binnenwandelden alsof het hun eigen privé-speeltuin was, we hebben mensen die zich vergrijpen aan minderjarigen, we hebben mensen die hun partner heen en weer slaan, mensen die serieel kinderen maken bij meerdere partners - en dat is hun privé, jawel. Behalve als wij betalen voor de verzekering van al die kinderen toch? En ga zo door.

Los van het problematische gedrag van sommige partijhaantjes naar vrouwen toe, laten we even kijken naar wat de partijen werkelijk betekenen voor vrouwen. Als de 8 maart-retoriek wordt ontdaan van de opportunistische, loze volzinnen, wat blijft over in daden? Terwijl de 8 maart-schrijvers hun ding schrijven, stijgt de prijs van een fles afwasmiddel terwijl je ermee naar de kassa loopt.

Het is wereldwijd al decennia bekend dat armoede vrouwen op grotere schaal treft dan mannen. Dat de gevolgen van economische malaise disproportioneel op de schouders van vrouwen terechtkomen. We weten allemaal dat wie er ook aan de macht komt, er een economisch aanpassingsprogramma zal moeten komen. Als we verstandig zijn. Ik wil graag van alle partijen weten of zij die rapporten kennen. En op 8 maart lees ik graag hoe zij die effecten zullen beteugelen.

Ik wil ook graag concreet weten wat ze gaan doen tegen geweld dat nog steeds zoveel vrouwen als meisjes treft. Hoeveel geld zij ervoor uittrekken en waar dat vandaag zal komen. Ik wil weten op welke wijze al hun fraaie voornemens zullen bijdragen aan het tegengaan van maatschappelijke ongelijkheid van en het historisch onrecht tegen vrouwen. Concreet. In bijvoorbeeld huisvestingsprogramma's, energieplannen, milieuzaken, gezondheidszorg, infrastructuur, busrouteplanning.

Wat zij zullen doen tegen de driedubbele kwetsbaarheid van vrouwen en meisjes in het binnenland. Concreet, had ik dat al gezegd? Dus minder volzinnen - meer actie.  De partij die het beste stuk publiceert, krijgt van mij een groot cadeau. Wat dat is kan ik nog niet zeggen, want ik weet niet wat ik met mijn gepland cadeaubudget kan kopen volgend week.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina