Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname hoogrisicoland voor Covid-19

Suriname hoogrisicoland voor Covid-19

07/03/2020 22:21 - Ivan Cairo

Paho-directeur Carissa Etienne (m) vrijdag tijdens de ontmoeting met journalisten in Washington D.C. om te praten over Covid-19 in de Amerika's.

Paho-directeur Carissa Etienne (m) vrijdag tijdens de ontmoeting met journalisten in Washington D.C. om te praten over Covid-19 in de Amerika's. Foto: Paho  

PARAMARIBO - Suriname behoort tot de hoogrisicolanden in de regio die vanwege hun "zwakke" gezondheidszorgsysteem mogelijk te maken krijgen met het nieuwe coronavirus, Covid-19. Ook de andere landen van het Guyanaschild, Haïti, Bolivia, Paraguay, Honduras en de Caribische eilandstaten zijn in hoge mate kwetsbaar voor het virus.

Dat bleek vrijdag tijdens een persconferentie in het hoofdkwartier van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) in Washington, Verenigde Staten. Paho-directeur Carissa Etienne had na de ontmoeting met verslaggevers een onderhoud met de vertegenwoordigers van lidlanden van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Volgens Etienne maken de zwakke systemen in de genoemde landen het moelijker om Covid-19-besmettingen in een vroeg stadium te ontdekken en te beheersen. De voorbije tien dagen hebben veertien landen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied bevestigde gevallen van Covid-19 gemeld, naast de Verenigde Staten en Canada. Gezien de snelle komst van het virus heeft de Paho landen aangespoord zich te concentreren op het beheersen ervan, het redden van levens door te zorgen dat gezondheidswerkers worden beschermd en dat de sector bereid is om voor patiënten te zorgen en de overdracht te verminderen door multisectorale acties en maatregelen.

Tot en met vrijdagmiddag waren 257 gevallen bevestigd in tien landen en vier gebieden in de regio: Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Frans-Guyana, Martinique, Mexico, San Bartolomé, San Martin, en de Verenigde Staten. "De landen van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied zijn al in de fase van het reageren op gevallen en clusters van Covid-19", zei Etienne. "Landen moeten klaar zijn om te reageren op de situatie die we vandaag de dag ervaren, met geïmporteerde gevallen, terwijl ze zich ook voorbereiden op morgen en de mogelijkheid van gelokaliseerde uitbraken of zelfs overdracht in de gemeenschap, met de tools die ze vandaag tot hun beschikking hebben."

Paho staat in nauw contact met landen met de zwakste gezondheidsstelsels. Zo heeft zij met de lidstaten samengewerkt om toezichtactiviteiten te versterken om mogelijk geïmporteerde gevallen van Covid-19 vroeg te kunnen opsporen en om ervoor te zorgen dat gezondheidsdiensten worden voorbereid. Verder zijn mensen van 29 laboratoria in de hele regio opgeleid en uitgerust om diagnostische tests voor het virus uit te voeren en heeft ook een hulpmiddel ontwikkeld waarmee ziekenhuizen kunnen analyseren of ze gereed zijn om zaken af te handelen.

De Surinaamse autoriteiten hebben vanaf het virus zich wereldwijd begon te verspreiden verschillende maatregelen afgekondigd om een mogelijke komst naar Suriname te minimaliseren. Donderdag zijn zelfs verscherpte controlemaatregelen getroffen voor het grensgebied met Frans-Guyana waar vijf gevallen van Covid-19-besmetting zijn vastgesteld. Op de Johan Adolf Pengel-luchthaven wordt elke binnenkomende passagier grondig gescreend. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina