Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Geweld

COMMENTAAR: Geweld

09/03/2020 12:00

COMMENTAAR: Geweld

 

NADAT HET GERUIME tijd relatief rustig is gebleven op en rond de sportvelden wat betreft ernstig onsportief gedrag was het zaterdag weer raak. Scheidsrechter Sergio Rozenhout staakte met nog ruim een kwartier te spelen de wedstrijd tussen ACoconut en Broki, nadat hij door een supporter van ACoconut, een speler van de U20-selectie, was aangevallen. ACoconut stond toen met 0-2 achter.

Het is niet de eerste keer dat zo een geval plaatsvindt. Dit soort situaties duiken van tijd tot tijd op en hieraan zou ten grondslag kunnen liggen de zoetsappige wijze waarop de Surinaamse Voetbalbond (SVB) met dit soort zaken omgaat. Het moet niet verbazen als - wat de SVB betreft - de zaak met een sisser afloopt. Het is in het verleden namelijk vaker gebeurd dat het tuchtcollege van de bond een straf oplegt, maar dat het hoofdbestuur die terugdraait of omzet in een veel lagere straf, uit vrees om bijvoorbeeld een financieel belang of sympathie van een speler, club of aangesloten lidbond te verliezen.

De SVB moet eindelijk gaan beseffen dat alleen wanneer streng wordt gestraft - en dus een voorbeeld wordt gesteld - daadwerkelijk succes kan worden bereikt. Overigens, ook clubs en coaches moeten optreden tegen vergaand onsportief gedrag, ongeacht de waarde die betrokkene heeft voor de organisatie. Naar verluidt is de politie op zoek naar de supporter en is strafrechtelijke vervolging van de U20-speler niet uitgesloten.

Maar niet alleen als het gaat om corrigerend optreden bij wangedrag laat de SVB het afweten. Ook organisatorisch gaan weleens zaken mis. Zo was er in het weekend geen EHBO-team aanwezig bij meisjeswedstrijden. Dit wekt bevreemding, omdat EHBO als uitgavenpost staat op de begroting van de bond. EHBO kan levensreddend zijn. Daar moet de SVB zich van bewust zijn. De clubs zouden tegen deze vorm van onverschilligheid een krachtig protest moeten laten horen, omdat Fifa het project financiert.

Zaterdag werd tijdens een presentatie in het gebouw in Owru Cul onthuld hoe de nationale voetbalselectie zich zou kunnen kwalificeren voor het Wereldkampioenschap voetbal. Het staat allemaal mooi op papier, maar met een zwakke organisatie kunnen geen (top)prestaties worden behaald. Het bestuur doet er daarom goed aan eerst orde op zaken te stellen bij basiszaken alvorens groot(s) te denken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen