Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Winkels houden deuren massaal dicht

Winkels houden deuren massaal dicht

14/03/2020 10:52 - Naomi Hoever

Deze winkel bediende klanten vanachter een met plasticfolie afgedicht traliewerk via een luik.

Deze winkel bediende klanten vanachter een met plasticfolie afgedicht traliewerk via een luik. Foto: Naomi Hoever  

PARAMARIBO - Veel winkelzaken binnen en buiten Paramaribo houden zaterdagmorgen uit voorzorg hun deuren gesloten of houden klanten buiten. Dit, nadat vrijdag bekend is geworden dat COVID-19, het nieuwe coronavirus dat wereldwijd slachtoffers maakt, ook is vastgesteld bij een persoon in Suriname.

Enkele winkels verkopen goederen via het traliewerk. Bij Wang Supermarkt aan de Ramgoelamweg wachten de klanten buiten op hun boodschappen die worden aangereikt door personeel met mondkappen op. Ook Hanjong Supermarkt doet het op deze wijze.

Aan de Latourweg is het beeld niet anders. Qui Mai Supermarkt laat niets aan het toeval over. Voor deze winkelzaak komen wij Narida tegen die op zoek is naar blom. Op de vraag wat ze ervan vindt om achter het traliewerk bediend te worden zegt zij: "Het is voor eigen veiligheid. Al was ik het ook. Mijn veiligheid is ook niet gegarandeerd."

"We zijn bang omdat het virus ook al in Europa is en nu ook in Suriname. Als we niet voorzichtig zijn kunnen we dood gaan. We zullen straks wel onze deuren openen. Maar we gaan eerst reinigen en dweilen", zegt de eigenaresse van Ou Mai Supermarket.

Aan de Latourweg is A Lun Supermarkt wel open voor het publiek. "We moeten onze deuren openhouden. We weten dat mensen veel meer gaan kopen uit vrees voor het virus. Ze gaan nu spullen opslaan", zegt de eigenaresse van A Lun.

In haar winkel komen we Saannon tegen die twee balen toiletpapier inkoopt. "Ik koop altijd in het groot. Zodra het dropt naar een bepaald aantal vul ik direct aan. Mijn inkopen hebben niet met hamsteren te maken. Ik ga nu melk zoeken, om zelf m'n brood te bakken."

Vrijdagmiddag en in de avonduren was er een rush te merken op winkels in verschillende buurten. Burgers gingen uit voorzorg goederen inslaan nadat de regering het eerste COVID-19-geval had bekendgemaakt.

Zaterdagochtend was er een grotere drukte dan normaal van het winkelend publiek. Opvallend was dat de klanten veel meer inkopen deden dan normaal het geval is rond deze periode van de maand, zegt een klant die daar regelmatig inkopen doet.

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme heeft in een publicatie de samenleving opgeroepen de paniek-inkopen te stoppen, omdat dit onnodig tot schaarste kan leiden. Het goederenverkeer met het buitenland is niet afgesloten, waardoor importen gerandeerd zijn. Alleen het personenverkeer met het buitenland is voorlopig in de ban.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina