Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS test eerste vaccin tegen coronavirus

VS test eerste vaccin tegen coronavirus

17/03/2020 22:12

VS test eerste vaccin tegen coronavirus

Foto: Getty Images  

WASHINGTON - De eerste menselijke proeven met een vaccin ter bescherming tegen het pandemisch coronavirus zijn in de VS begonnen. Vier patiënten kregen maandag de prik in de onderzoeksfaciliteit Kaiser Permanente in Washington. Het vaccin kan COVID-19 niet veroorzaken, maar bevat een onschadelijke genetische code die is gekopieerd van het virus dat de ziekte veroorzaakt.

De vrijwilligers kregen verschillende doses van het experimentele mRNA-1273-vaccin. Ze krijgen elk twee prikken in totaal, 28 dagen na elkaar, in de bovenarmspier. Maar zelfs als deze eerste veiligheidstests goed gaan, kan het nog tot achttien maanden duren voordat een mogelijk vaccin voor het publiek beschikbaar komt. De eerste persoon die de prik kreeg, was een 43-jarige moeder van twee uit Seattle. "Dit is een geweldige kans voor mij om iets te doen", zei Jennifer Haller.

En deze eerste menselijke proef, gefinancierd door de National Institutes of Health, omzeilt een controle die normaal gesproken zou worden uitgevoerd - om ervoor te zorgen dat het vaccin een immuunreactie bij dieren kan veroorzaken. Maar het biotechnologiebedrijf achter het werk, Moderna Therapeutics, zegt dat het vaccin is gemaakt volgens een beproefd proces.

John Tregoning, een expert in infectieziekten, zegt dat dit vaccin gebruikmaakt van bestaande technologie. "Het is gemaakt volgens een zeer hoge standaard en is veilig om te gebruiken bij mensen en degenen die deelnemen. Ja, dit is erg snel - maar het is een race tegen het virus, niet tegen elkaar als wetenschappers, en het wordt gedaan ten behoeve van de mensheid."

Typische vaccins voor virussen zijn gemaakt van een verzwakt of gedood virus. Maar het mRNA-1273-vaccin is niet gemaakt van het virus dat COVID-19 veroorzaakt. In plaats daarvan bevat het een kort segment van genetische code die is gekopieerd van het virus dat wetenschappers in een laboratorium hebben kunnen maken. Dit zal hopelijk het eigen immuunsysteem van het lichaam stimuleren om de echte infectie te bestrijden. BBC News

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen