Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Corona en Cubanen

COMMENTAAR: Corona en Cubanen

20/03/2020 12:00

COMMENTAAR: Corona en Cubanen

 

VANDAAG ARRIVEREN NAAR verwachting vijftig artsen en andere gezondheidswerkers in Suriname, heeft de regering gemeld. Ze komen een bijdrage leveren in de strijd tegen het coronavirus. Op zich is het een nobele daad om hier een handje te helpen. Maar terwijl niemand het land meer in mag en men zich tot op heden het hoofd breekt hoe alle Surinamers die in het buitenland zijn terug te halen, blijkt het geen probleem om vijftig wildvreemden hier naar toe te brengen. Omdat ze uit Cuba komen, dat met zo’n tien gevallen wordt gezien als een laagrisicoland, kunnen ze hier zonder problemen binnenkomen. Maar ook zij zullen volgens de geldende regels veertien dagen in verplichte quarantaine moeten. Of wordt hier een uitzondering gemaakt?

Gezien de (vooral taal)problemen die er de afgelopen maanden zijn geweest met de vorige zending Cubaanse artsen, mag worden betwijfeld of ze hier van enig nut kunnen zijn. En bovenal is het de vraag, met het beperkte aantal gevallen in Suriname, of het wel nodig is om vijftig deskundigen hier naartoe te halen.

Preventieve maatregelen nemen is prima, maar onze zorgverleners zijn vooralsnog voldoende in staat deze zelf uit te voeren. Buitenlanders daarvoor inzetten kost bakken met geld dat het land niet heeft. Dat kan beter worden besteed aan het terughalen van de honderden Surinamers die in het buitenland zijn gestrand en die niets liever willen dan weer naar huis en hun geliefden te gaan. Waarom wordt daarmee zo gedraald?

President Desi Bouterse heeft woensdag tijdens zijn slappe praatje een sneer uitgedeeld aan de winkeliers die de prijzen onterecht zouden opdrijven. Minister Stephen Tsang heeft gisteren tijdens een ontmoeting met een winkeliersvereniging te horen gekregen dat die verhoging van de prijzen te maken heeft met de wisselkoersen voor de euro en US dollar, die inmiddels zijn verdubbeld. Maar daarover repte hij bij de persbriefing met geen woord.

Zoals hij, en ook Bouterse een dag eerder, nogal laconiek doet over het opzetten van een herstelfonds voor bedrijven die door de coronamaatregelen in de financiële problemen geraken. Vrijwel ieder land biedt die bedrijven ruimhartig steun aan, maar in Suriname wordt er alleen over nagedacht. Vooral de financiering is een probleem, daar moeten autobezitters straks weer voor opdraaien met een extra governmenttake. Want de staatskas is immers leeggeplunderd. Maar gelukkig hebben we straks wel weer vijftig Cubanen erbij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina